به گزارش ایراف، هدایتالله بدری؛ سرپرست معادن و نفت طالبان، در نشست امضای این قرارداد در کابل با حضور ملا عبدالغنی برادر؛ معاون اقتصادی نخست وزیر طالبان، گفت که مدت این قرارداد ۳۰ سال است و شرکت «افغان ساکو» در این پروژه ۱۴۵ میلیون دلار سرمایهگذاری خواهد کرد.
سرپرست وزارت معادن و نفت طالبان، امروز سه شنبه ۴ دی ماه، در نشستی در مرکز رسانههای حکومت در کابل گفت: «امروز شاهد آغاز یک پروژه مهم و حیاتی هستیم. این به معنای امضای قرارداد تولید سیمان بین وزارت معادن و نفت و شرکت افغان ساکو است.»
بدری گفت که با اجرای این پروژه، روزانه دو هزار و ۵۰۰ تن سیمان تولید خواهد شد که بخش بزرگی از نیازهای کشور در این حوزه را برآورده خواهد کرد و در بازسازی و توسعه اقتصادی کشور نقش مهمی خواهد داشت و با عملیشدن آن، فرصتهای شغلی برای صدها نفر فراهم خواهد شد.
از طرف دیگر، وو زیدان، رئیس شرکت افغان ساکو نیز در این مراسم تأکید کرد که این پروژه مطابق مفاد قرارداد و به شیوهای استاندارد و در زمان مقرر تکمیل خواهد شد.
علاوه بر این، وزارت معادن و نفت طالبان دو ماه پیش قرارداد اکتشاف و استخراج معدن «طوطیمیدان» در ولایت فاریاب را به ارزش بیش از یک میلیارد دلار با ازبکستان امضا کرده است.
وزارت معادن و نفت طالبان گفته است که تاکنون قرارداد چهار پروژه بزرگ تولید سیمان به ارزش مجموعی حدود ۶۲۳ میلیون دلار با سرمایهگذاران داخلی و خارجی امضا شده و کار این پروژهها در حال پیشرفت است.
با این حال، نبود شفافیت در مدیریت و هزینه درآمدهای معادن کشور توسط طالبان همواره با انتقاد مواجه بوده است.
بسیاری از مقامات حکومت پیشین، حکومت طالبان را به «حراج» معادن متهم کرده و میگویند امضای چنین قراردادهایی مغایر قوانین بینالمللی است.
برخی کارشناسان اقتصادی اظهار می کنند که عدم ثبت قراردادهای بزرگ معادن افغانستان در سازمان ملل متحد، مشکل سیستم بانکی، نبود یک مرجع معتبر بین المللی میان شرکتها و حکومت طالبان، خارج شدن بیشتر متخصصان بخش معادن از افغانستان از مشکلات اساسی در این عرصه است.