آیا ترور حقانی نتیجه اختلافات داخلی طالبان بود؟

به گزارش ایراف، خبرگزاری الجزیره، در یادداشتی به چرایی ترور خلیل الرحمن حقانی پرداخته است. در این یادداشت آمده است که این ترور پرسش هایی را در مورد اختلافات درون طالبان برانیگخته است.

الجزیره نوشته است خلیل الرحمن که یکی از رهبران ارشد شبکه حقانی و نزدیک ترین متحد طالبان بود که از سال 2021 به طور مشترک قدرت را در افغانستان کنترل می کرد. این ترور را هرچند داعش برعهده گرفته است اما به باور تحلیلگران این بمب گذاری سوالاتی را درمورد تنش های داخلی طالبان، امنیت و نفوذ داعش در افغانستان ایجاد کرده است.

او که یکی از مهم ترین مهره های شبکه حقانی شناخته می شود به گفته تحلیلگران شخصیتی فوق العاده مهم بود و یک پایگاه قدرت قوی در داخل دولت داشت.

در همین رابطه، الجزیره به نقل از گریم اسمیت، مشاور ارشد گروه بین المللی بحران آورده است که انتصاب حقانی به وزارت در سال 2021 باعث ایجاد نگرانی در میان مقامات غربی شده بود.

به گفته این پژوهشگر آنها از او به عنوان یک فرمانده سرسخت در طول جنگ یاد می کردند و نگران این مساله بودند که وزارت پناهندگان نیازمند شخصیتی نرم تر بود که با سازمان های غیردولتی به خوبی کار کند.

در ادامه این یادداشت اما آمده است که هرچند داعش مسئولیت ترور او را برعهده گرفته است اما اندازه و ماهیت این حمله این گمانه زنی را برانگیخته است که آیا این ترور نتیجه یک کشمکش داخلی در دولت تحت رهبری طالبان در افغانستان بوده است.

به گفته تحلیلگران حمله ای که یکی از اعضای ارشد طالبان و شبکه حقانی را هدف قرار می دهد، نیازمند درجه ای از برنامه ریزی و احتمالا نفوذ است. به عبارت دیگر، نمی توان به راحتی سراغ شخصیتی مانند خلیل الرحمن حقانی رفت و او را ترور کرد.

پیشنهاد:   رئیس جمعیت علمای اسلام پاکستان ترور وزیر طالبان را شهادت خواند

چراکه او مردی بود که براساس گزارش ها به شدت مسلح  و توسط افرادی که به شدت مسلح بودند، محافظت شده بود.

اما ترور او منجر به تقویت ایده اختلافات درون گروهی طالبان شده است. به اعتقاد تحلیلگران درمیان مخالفان هبت الله، سراج الدین حقانی، قوی ترین مخالف هبت الله بود.

اما این تحلیلگران معتقدند که اختلافات در میان طالبان آنقدر جدی نیست که به درگیری خشونت آمیز منجر شود.

گریم اسمیت، مشاور ارشد گروه بین المللی بحران معتقد است که اختلافات در داخل هر دولتی عادی است و اختلافات سیاسی میان رهبران طالبان کاملا شناخته شده است. اما در طول سه سال گذشته هیچ مبارزه مهمی بین شخصیت های اصلی طالبان رخ نداده است.

اشلی جکسون از مدیران مرکز گروه های مسلح که در ژنو مستقر است نیز به خبرگزاری الجزیره گفته است که فکر نمی کند این شکاف ها در این مرحله به اندازه ای بزرگ باشد که درگیری خشونت آمیز ایجاد کند. هیچ نشانه ای وجود ندارد که طالبان به اندازه کافی تقسیم شده باشد که به خود حمله کند.

در بخش دیگری از این یادداشت نیز آمده است که اگر داعش نیز مسئولیت این حمله را برعهده گرفته باشد نشان از آن دارد که این گروه همچنان یک نیروی قوی و تهدید امنیتی جدی برای افغانستان و منطقه است.

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=44071
اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها