نگاهی به وضعیت حقوق بشر در افغانستان و رویکرد طالبان به حقوق زنان، رسانه‌ها و اقلیت‌ها

به گزارش ایراف؛ پیشتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) به مناسبت روز جهانی حقوق بشر از طالبان خواست که تعهدات جهانی حقوق بشر را برای حفاظت و شکوفایی نسل کنونی و آینده زنان و مردان کشور بپذیرند.

اقدامات طالبان در افغانستان در مواردی مانند زنان و دختران، اقلیت‌های قومی و مذهبی، رسانه‌ها، نهادهای اجتماعی و غیره آشکارا نقض حقوق بشر را نشان می‌دهد.

وضعیت زنان و دختران در افغانستان

طالبان در هفته گذشته در اقدامی تازه، انستیتوهای آموزش پزشکی را به روی دختران دانشجو بستند در حالی که این آخرین امید دختران جوان بازمانده از تحصیل برای یادگیری بود که آنان را بیش از پیش ناامید ساخت.

یکی از بزرگترین نقض‌های حقوق بشر توسط طالبان همین است که این گروه به زنان و دختران اجازه دسترسی به تحصیل، کار تفریح و به طور کل حضور در اجتماع و حقوق اساسی دیگر را نمی‌دهد.

از همین رو زنان و دختران در افغانستان محدود به خانه‌های خود می‌شوند و اغلب به سرپرستی مردان زندگی می‌کنند.

این اقدامات تبعیض‌آمیز و غیرانسانی باعث سرکوب و تحقیر زنان می‌شود.

علاوه بر این، طالبان به شدت علیه زنان فعال و فعالیت‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی آن‌ها برخورد می‌کند. زنانی که به عنوان فعالان مدنی و حقوق بشری برای حقوق زنان و دختران در افغانستان تلاش می‌کنند، مورد تهدید، ضربه و شکنجه از سوی طالبان قرار می‌گیرند.

ممنوعیت تحصیل، کار، حضور در اماکن عمومی، رفتن به پارک‌ها، آرایشگاه‌ها، کافه‌ها، حرف زدن با مردان نامحرم و حق سفر بدون محرم، از جمله ممنوعیت‌هایی هستند که طالبان در طی سه سال حاکمیت دوباره شان بر زنان و دختران افغانستان وضع کره‌اند.

پیشنهاد:   از اینجا مانده از آنجا رانده؛ فرجام سیاست خارجی اقتصادمحور طالبان چیست؟

وضعیت رسانه‌ها در افغانستان

ذبیح الله مجاهد در همان روزهای اول حاکمیت دوباره طالبان بر افغانستان که رسانه‌ها نگران نباشند چون می‌توانند در چارچوب‌های فرهنگی و اسلامی به کار خود ادامه دهند اما بیان دو اصطلاح گسترده و مبهم -چارچوب‌های فرهنگی و ارزش‌های اسلامی- بیش از پیش به نگرانی‌های زیادی در مورد سرنوشت رسانه‌های آزاد افغانستان دامن زد و متعاقب آن زمامداران طالبان دستورالعمل‌هایی که حاکی از محدودیت‌های جدید در مورد چگونگی کار خبرنگاران و رسانه‌ها بود را صادر کردند.

جلوگیری از کار زنان در رادیو و تلویزیون ملی، پوشاندن صورت توسط زنان در برخی تلوزیون ها، ممنوع شدن پوشش رسانه‌ای تظاهرات و اعتراض‌های مدنی، ممنوعیت نشر تصاویر موجودات زنده، وضع محدودیت بر دسترسی به اطلاعات و نشر خبر و گزارش و تولید محتوا، ممنوعیت نشر موسیقی، ممنوعیت حضور زنان در فیلم های تلویزیونی و سینمایی، بسته شدن سینماها، تفکیک زنان و مردان در رسانه‌ها و ممنوعیت مصاحبه زنان با مردان و یا مردان با زنان و …از جمله ممنوعیت‌ها و محدودیت‌هایی است که این گروه بر رسانه‌ها در افغانستان حاکم کردند.

پیامد این دستورالعمل برای تلویزیون‌ها گسترده بوده و بسیاری از تلویزیون ها در افغانستان بسته شدند.

یافته‌های مرکز خبرنگاران افغانستان نشان‌ می‌دهد که خبرنگارانی که این دستورها را نادیده گرفته‌‌اند، تهدید و یا زندانی شده‌اند و رسانه‌ها نیز با اقدام‌های تنبیهی از جمله منع فعالیت موقت یا دائمی مواجه شده‌اند.

وضعیت اقلیت‌ها در افغانستان

پیشتر وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا در گزارش سالانه‌اش خبر داد که نقض حقوق اقلیت‌های مذهبی توسط طالبان در افغانستان افزایش یافته است.

این وزارت در مورد آزادی مذهبی بین‌المللی اظهار کرد که طالبان از اماکن مذهبی اقلیت‌ها در افغانستان محافظت نمی‌کنند.

پیشنهاد:   نشست شورای امنیت؛ تأکید چین بر تعدیل تحریم‌ها و لغو ممنوعیت سفر مقامات طالبان

با این وجود طالبان در نشست‌های خبری و همچنین در دیدار با شماری از نمایندگان اقلیت‌های قومی-مذهبی گفته‌اند که آنان به حقوق همه اقلیت‌های قومی-مذهبی احترام می گذارند.

این در حالی است که اقلیت‌های قومی و مذهبی در طول سه سال حکومت طالبان همچنان به صورت سیستماتیک و هدفمند مورد حملات مرگبار قرار می‌گیرند.

در یکی از این موارد در شهریورماه سال جاری،۱۴ نفر غیرنظامی هزاره در مناطق مرزی ولایت‌های دایکندی و غور تیرباران و شش نفر دیگر زخمی شدند.

براساس گزارش‌ها، پس از تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، بیش از ۹۰۰ شهروند سیک و هندو این کشور را ترک کرده‌اند.

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=43670
اخبار مرتبط
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها
0
دیدگاه های شما برای ما ارزشمند است، لطفا نظر دهید.x