به گزارش ایراف، در هفتههای گذشته بانک جهانی در گزارشی اعلام کرد که اقتصاد افغانستان با چالشهای جدی مانند محدودیتهای مالی، عدم تعادل تجاری و ظرفیت محدود برای سرمایهگذاری عمومی مواجه شده است.
به تبع آن اخیرا نیز موسسات تحقیقاتی بینالمللی مدعی شدند که ندانمکاریهای اقتصادی طالبان بر مشکلات کشور افغانستان افزوده و شرایط اقتصادی این کشور را پیچیده کرده است.
اگرچه اقتصاد افغانستان 2.7 درصد رشد تولید ناخالص داخلی را تجربه کرده اما این رشد پایدار و مطمئن به نظر نمیرسد.
موسسات بین المللی تاکید کردهاند که فقر همچنان گسترده است و گروههای آسیبپذیر از جمله زنان، کودکان و آوارگان داخلی بیشترین مشکلات اقتصادی را به دوش میکشند.
در همین حال، اتاق مشترک تجارت و صنایع پاکستان افغانستان اعلام کرد که مبادلات تجاری بین دو کشور از 2.5 میلیارد دلار به 700 میلیون دلار کاهش یافته است.
این سازمان اسلام آباد را عامل کاهش تجارت با افغانستان میداند. این نگرانیها با نزدیک شدن به فصل زمستان و نگرانی خانوادهها از نبود مواد کافی برای تامین مواد غذایی ضروری و گرمایش در فصل سرد آینده، افزایش مییابد.
بازیابی اقتصادی افغانستان همچنان نامشخص است. متوسط رشد تولید ناخالص داخلی 2.7 درصدی که ناشی از مصرف خصوصی است، تنها حدود 10 درصد از زیانهای اقتصادی گذشته را جبران کرده است
چشم انداز رشد بلندمدت افغانستان به استفاده از پتانسیل قابل توجه بخش خصوصی داخلی و بهبود فضای کلی تجارت بستگی دارد که کلید این امر افزایش سرمایهگذاری، بهبود دسترسی به منابع مالی برای مشاغل کوچک و حمایت از زنان کارآفرین تحصیل کرده و ماهر است که بدون این اقدامات، افغانستان با خطر رکود طولانی مدت با چشم انداز محدود برای توسعه پایدار مواجه است.
در همین حال، یک روزنامه پاکستانی به نقل از معاون اتاق بازرگانی پاکستان گزارش داده است که صدور اسناد موقت و الزام به ضمانت نامه بانکی معادل ارزش کالا در کاهش مبادلات تجاری نقش اساسی داشته است.
سیاستهای اسلام آباد تجارت افغانستان را از بندر کراچی به بندر چابهار ایران منتقل کرده است
به گفته ضیاءالحق سرهادی، معاون اتاق مشترک بازرگانی و صنایع پاکستان با افزودن 14 مورد به فهرست منفی، اعمال تعرفه 10 درصدی بر کالاهای ترانزیتی افغانستان و توقف بیش از 300 کانتینر تجاری متعلق به افغانستان. تجار بندر کراچی منجر به کاهش روابط تجاری بین دو کشور شده است.
این روزنامه همچنین به نقل از معاون این اتاق گفت: سیاستهای اسلام آباد باعث شده بخش قابل توجهی از تجارت افغانستان از بندر کراچی به بندر چابهار ایران منتقل شود و در نتیجه هزاران شغل در گمرکات پاکستان از بین برود.
گزارشها در مورد فقر گسترده، اقتصاد شکننده و چشم انداز اقتصادی نامطمئن در افغانستان در حالی منتشر میشود که مردم در سه سال گذشته با یک بحران شدید اقتصادی، افزایش فقر و بیکاری مداوم مواجه بوده اند.
اکثریت شهروندانی که در این مدت بیکار بودهاند به شدت نگران نزدیک شدن به زمستان هستند.
برخی از آنها عنوان میکنند که به دلیل سردی هوا، مردم از هر چیزی به عنوان سوخت استفاده میکنند که نتیجه آن آلودگی شدید هوا و شیوع بیماریهای مختلف است.
بسیاری از شهروندان افغانستان میگویند که در طول سال بیکار بودهاند و با فرا رسیدن فصل زمستان به شدت نگران این هستند که پولی برای خرید مواد غذایی یا سوخت برای گرم کردن خانههای خود ندارند.
آنها خاطرنشان کردند که افزایش قیمت مواد اولیه و سوخت در طول زمستان، قطعی مداوم برق در سطح شهر و تشدید آلودگی هوا در شهرها نگرانی آنها را تشدید کرده است.
در حال حاضر اهالی کابل، هرات، کندز و فیض آباد مرکز ولایت بدخشان نگرانی شدید خود را از قطعی مداوم برق ابراز میکنند.
در این میان، برخی از اهالی کابل میگویند که اگرچه فصل زمستان به طور کامل آغاز نشده است، اما آلودگی هوا تاکنون به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.
به گفته آنها، این وضعیت باعث شیوع بیماریهای مختلف در شهر میشود.