به گزارش ایراف، کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان در گزارشی گفت که آمار بالای بازگشتکنندگان از کشورهای همسایه، بحرانهای طبیعی از جمله سیلابها و زمینلرزهها و افزایش سطح فقر و بیکاری را از علتهای عمده افزایش نیازمندی به سرپناه در میان شهروندان افغانستان عنوان کرده است.
بر بنیاد آمارهای سازمان ملل، زمینلرزههای هرات در ماه اکتبر سال ۲۰۲۳ میلادی ۴۸ هزار خانه را ویران کرد و جاری شدن سیلاب نیز بیش از ۱۸ هزار و ۴۶۰ خانه مسکونی را در سراسر کشور تخریب یا ویران کرده است.
این سازمان در ادامه توضیح داده است که این عوامل تابآوری جوامع را در پی بیش از ۴۰ سال جنگ، با فرسایش شدید رو به رو ساخته و نیازهای شدید به سرپناه را در سراسر افغانستان ایجاد کرده است.
کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان یکی از اولویتها در کمک رسانی را تامین سرپناه برای آسیبدیدگان و نیازمندان افغانستان در سال جاری میلادی عنوان کرد.
همچنین کمکهایی در زمینه سرپناه دائمی، کمک تعمیر سرپناه، سرپناه اضطراری و کالاهای غیرغذایی برای اطمینان از دسترسی به راه حلهای آبرومندانه برای خانواده هایی که با بحران مواجه هستند، را از دستاوردهای این سازمان برشمرد.
در گزارش این سازمان آمده است که مسکن مناسب بیشتر زیربنای حیثیت، امنیت و حریم خصوصی خانوادهها است.
این سازمان میگوید که در ارائه کمک سرپناه، به مهاجران بازگشت کننده، آوارگان داخلی بازگشته به مناطق بومی شان و اعضای آسیبپذیر جوامع اولویت میدهد.
مهاجران بازگشته از کشورهای همسایه با فرارسیدن فصل زمستان با مشکلات جدی مواجه هستند.
زندگی در چادرها و نداشتن سرپناه مناسب با آغاز فصل زمستان، نبود غذای کافی و عدم اشتغال در کشور از چالش های عمده ای است که بسیاری از شهروندان افغان با آن دست و پنجه نرم می کنند.