به گزارش ایراف، طالبان هفته گذشته اعلام کرد که بیش از 100 نفر در شمال شرق افغانستان به اتهام کشت خشخاش دستگیر شدند.
عبدالحق آخوند، معاون وزیر مبارزه با مواد مخدر در وزارت کشور (داخله) افغانستان گفته است که رهبر طالبان به دنبال کاهش تولید تریاک به صفر است.
تریاک از خشخاش تهیه می شود که به نوبه خود محصول اساسی مواد مخدر دیگر مانند هروئین و مورفین است.
افغانستان تا سال 2022 بزرگترین منطقه کشت خشخاش در جهان بود اما طالبان به طور رسمی اعلام کرده است که با کشاورزانی که خشخاش کشت می کنند رسما برخورد خواهد کرد و این ممنوعیت منجر به کاهش 95 درصدی برداشت خشخاش در سال 2023 شد.
بر اساس گزارش دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد، درآمد کشاورزان از فروش تریاک از 1.36 میلیارد دلار (1.29 میلیارد یورو) در سال 2022 به 110 میلیون دلار (104 میلیون یورو) در سال 2023 کاهش یافت.
زلمی افضلی، سخنگوی سابق وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان، گفته است که طالبان «هنوز طرح جایگزینی برای کشاورزانی که دیگر اجازه کشت خشخاش را ندارند، ارائه نکرده است.
افغانستان یکی از فقیرترین کشورهای جهان است که حدود 80 درصد جمعیت آن در بخش زراعت کار می کنند.
در مقایسه با سایر محصولات، کشت تریاک حتی در زمان خشکسالی بسیار سودآور است. این امر آن را به منبع درآمد مطمئنی برای بسیاری از کشاورزان تبدیل می کند.
بسیاری از گروه های آسیب دیده اجتماعی مانند افراد بیکار و زنان در مناطق روستایی نیز از کشت تریاک بهره مند شدند.
با توجه به خشکسالی کنونی و شرایط سخت اقلیمی در افغانستان، گزینههای بسیار مقرون به صرفه و سازگار با محیطزیست برای آنها در دسترس نیست.
به گفته کارشناسان، ۶۰ درصد درآمد سالانه طالبان تا زمانی که قدرت را به دست گرفتند، از کشت و تجارت مواد مخدر به دست میآمد.
طالبان در اولین دوره حکومت خود از سال 1996 تا 2001 تولید تریاک را به شدت کاهش داد.
عبدالحق آخوند معاون وزیر مبارزه با مواد مخدر حکومت طالبان گفته است: ما به کمک های بین المللی برای کشاورزان نیاز داریم. ما تحت تحریم هستیم. مردم از فقر رنج می برند. و معتادان زیادی وجود دارند. ما دوست داریم با سازمان های بین المللی همکاری کنیم.
در ماه نوامبر، دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد گزارش داد که کشت تریاک در افغانستان در سال 2024 نسبت به قبل، علیرغم ممنوعیت، 19 درصد افزایش یافته است.
طبق گزارش سازمان ملل، سطح زیر کشت 12800 هکتار (30720 هکتار) است.