چین و تلاش برای ایجاد پل ارتباطی میان افغانستان و پاکستان

به گزارش ایراف، هوم انگلیش(humenglosh) درمقاله ای به قلم طاهرخان آورده است که چین تلاش هایش را برای کاهش تنش بین افغانستان و پاکستان افزایش داده است.

در این یادداشت اشاره شده که به گفته مقامات پاکستانی و افغانستانی پس از گفتگوهای فرستاده ویژه پکن برای افغانستان در اسلام آباد و کابل، چین برای کاهش تنش میان پاکستان و دولت موقت افغانستان تلاش می کند.

 گفتنی است روابط بین پاکستان و دولت موقت افغانستان عمدتاً بر سر موضوع گروه های مسلح پاکستانی که اسلام آباد می گوید از خاک افغانستان فعالیت می کنند، در پایین ترین سطح قرار دارد.

با این حال، دولت طالبان حضور گروه تحریک طالبان پاکستان (تی تی پی) در داخل افغانستان را رد می‌کند.

در این میان به نظر می رسد چین که متاثر از این روابط است به رفع تنش هاست . به طوری که یوشیا یونگ فرستاده ویژه وزارت خارجه چین در امور افغانستان هفته گذشته پس از دیدار با مقامات پاکستانی در اسلام آباد به کابل سفر کرد.

یک مقام افغان که از این گفتگوها آگاه بود گفته است:«تمرکز نماینده ویژه چین بر روابط دوجانبه است، اما او همچنین نسبت به تنش‌های بین پاکستان و دولت ما ابراز نگرانی کرد.»

نماینده ویژه چین با رهبران ارشد افغانستان از جمله مولوی عبدالکبیر معاون سیاسی نخست وزیر طالبان، یعقوب مجاهد سرپرست وزارت دفاع و امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه دیدار کرد.

این مقام افغان همچنین  گفته است که: «نماینده چین ایده ترتیب دادن گفت‌وگوی وزیران خارجه چین، افغانستان و پاکستان در پکن را به عنوان بخشی از تلاش‌های آشتی مطرح کرده است.»

پیشنهاد:   آصف درانی: ممکن است 11 سپتامبر دیگری از افغانستان رخ دهد

این مقام گفت که چین پیش از این پیشنهاد برگزاری نشست سه جانبه در عشق آباد در حاشیه نشست وزرای خارجه کشورهای همسایه افغانستان را داده بود، اما این نشست به تاخیر افتاد.

چند روز پس از گفتگوی فرستاده ویژه چین با رهبران طالبان از جمله ملا یعقوب وزیر دفاع، عبید الرحمن نظامتنی، سفیر پاکستان در کابل نیز با ملا یعقوب دیدار کرد.

وزارت دفاع افغانستان پس از نشست 27 نوامبر اعلام کرده بود که سرپرست وزارت دفاع ملی به پاکستان و افغانستان به عنوان کشورهای همسایه، «روابط مستحکم و اشتراکات فراوان با توجه به همجواری و احترام متقابل» اشاره کرده است.

بنابراین، کارشناسان تلاش های چین برای کاهش تنش های پاکستان و طالبان را برجسته می بینند. درهمین رابطه پکن از پاکستان خواسته اند تا روابط خود را با افغانستان عادی کند.

رئیس مؤسسه پاکستان و چین، سناتور مشهید حسین، در همین رابطه گفته است که چین به طور فعال نشست سه جانبه بین پاکستان، افغانستان و چین را به عنوان پلی برای عادی سازی روابط بین اسلام آباد و کابل ترویج می کند.

به اعتقاد او چین یک استراتژی سه جانبه در قبال افغانستان دارد که برای اولین بار در 40 سال گذشته، با سیاست پاکستان در افغانستان که یک سیاست ناقص و شکست خورده است، متفاوت است.”

برای پاکستان، تعقیب اصلاح مسیر از طریق تنظیم مجدد سیاست خارجی منطقه‌ای، عادی‌سازی روابط با افغانستان، و تشخیص اینکه مسیر صلح و امنیت در پاکستان از چین می‌گذرد، بسیار مهم است. او گفت که اکنون پکن در کابل نفوذ بیشتری نسبت به اسلام آباد دارد.

پیشنهاد:   حضور وزیر خارجه پاکستان در حرم امام رضا (ع)

منصور احمد خان سفیر پیشین پاکستان در افغانستان نیز معتقد است که شکاف فزاینده بین پاکستان و طالبان افغانستان به شدت و گسترش ادامه دارد و اکنون به جایی رسیده است که اکنون حیاتی ترین روابط پاکستان با چین را تحت تاثیر قرار داده است.

سفیر خان تصریح کرد: “مبادلات سخت و عدم تعامل بین افغانستان و پاکستان در مورد مسائل فرامرزی چشم انداز صلح و ثبات پایدار را تضعیف می کند و در عین حال مانع از تلاش های چین برای گسترش نفوذ اقتصادی خود در افغانستان و منطقه می شود.”

این در زمانی اتفاق می‌افتد که چین با رقابت شدیدی از سوی ایالات متحده مواجه است و ترامپ صراحتاً ضد چین در حال آماده شدن برای به دست گرفتن قدرت در واشنگتن است.

او گفت که روابط صمیمانه و تعامل روان بین افغانستان و پاکستان برای منافع چین اهمیت حیاتی دارد.

به طور کلی، تلاش های چین برای نزدیک کردن پاکستان و افغانستان جدید نیست. چراکه گروه سه جانبه پاکستان، افغانستان و چین زمانی راه اندازی شد که وانگ یی، وزیر امور خارجه چین به اسلام آباد و کابل سفر کرد و در بحبوحه وخامت روابط بین پاکستان و افغانستان بود.

لازم به ذکر است چین روابط خوبی با دولت موقت افغانستان دارد و اولین کشوری است که در دسامبر سال گذشته سفیر خود را پذیرفت.

در ماه ژانویه، شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، به همراه فرستادگان بیش از 30 کشور دیگر طی مراسمی در تالار بزرگ مردم، استوارنامه اسدالله بلال کریمی را به طور رسمی دریافت کرد

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=43049
اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها