به گزارش ایراف، خراسان جنوبی با داشتن ۴ پایانه مرزی با کشور افغانستان، ظرفیت خوبی برای افزایش صادرات کشور دارد، اما بیش از ۱۰ سال است که سه بازارچه یزدان، دوکوهانه و گلورده بی رمق ماندهاند و با وجود رایزینیها با مقامات افغانستان، گشایشی ایجاد نشده است.
گذرگاههای مهم تجاری که روزگاری جزو بازارچههای نمونه صادراتی کشور بودهاند و حالا چراغشان سالهاست خاموش مانده است.
بازارچههای مرزی خراسان جنوبی که در گذشته رتبههای اول تا سوم را در زمینه صادرات داشتهاند، متأسفانه طی سالهای اخیر با تعطیلی از طرف افغانستان رونق خود را از دست داده است.
از دهه ۷۰ بازارچههای مرزی ماهیرود در شهرستان سربیشه، دوکوهانه در شهرستان نهبندان، گلورده در شهرستان درمیان و بازارچه مرزی یزدان در شهرستان زیرکوه راهاندازی شد و تأثیر خود را بر اشتغال و تأمین معیشت ساکنان مناطق مرزی، کنترل قاچاق کالا، افزایش امنیت مرزها و شکوفایی اقتصاد محلی در محدودههای مرزی خراسان جنوبی گذاشت.
اواخر سال ۱۳۹۳ بود که افغانستان بهصورت یک طرفه مبادلات مرزی از بازارچههای دوکوهانه نهبندان، گلورده درمیان و یزدان زیرکوه را به حالت تعلیق درآورد و این معبرهای اقتصادی که معیشت مرزنشینان به واسطه داد و ستد بین تجار دو سوی مرز تأمین میشد، بسته شد.
در حال حاضر امکاناتی اعم از پنج باب انبار کالا، ۲۰ باب غرفه، جایگاه عرضه سوخت، باسکول ۶۰ تنی، ساختمان اداری و مسکونی، پست قرنطینه دام، سامانه جامع گمرکی در بازارچه دوکوهانه نهبندان مستقر بوده و همچنان بلاتکلیف مانده است.
آیتالله رئیسی رئیس جمهور شهید ایران در سفر خود به خراسان جنوبی با اشاره به درخواست نمایندگان مردم مبنی بر فعال کردن همه بازارچههای مرزی استان گفته بود فعال شدن بازارچههای مرزی میتواند به گسترش صادرات و توسعه آن بیانجامد و همچنین وضع اقتصادی مرزنشینان را سامان میدهد و هم میتواند به امنیت مرزها کمک کند.
۲۲ مهر ماه سال ۱۴۰۰ هم نشست مسئولان خراسان جنوبی با شماری از تجار، فعالان اقتصادی و سرمایهگذاران کشور افغانستان برگزار شد که در این نشست برخی از تجار و فعالان اقتصادی کشور افغانستان خواستار پیگیری و رفع برخی مشکلات اعم از آسفالت جادههای دسترسی به مرزهای استان، توسعه واردات سیمان قائنات، توسعه واردات محصولات کشاورزی و باغی، تأمین انرژی و سوخت، توسعه ارتباطات، ایجاد اتاق مشترک ایران و افغانستان در خراسان جنوبی و راهاندازی دفتر رسیدگی به مشکلات قضائی تجار شدند.
احمد وحیدی، وزیروقت کشور با بیان اینکه فعال شدن ظرفیتهای استان از جمله مرز جزو برنامههای دولت سیزدهم است، گفت: بازگشایی برخی موارد که قبلاً تعطیل بوده از طریق دیپلماسی فعال با کشورهای همسایه باید انجام شود.