از چالش قوم‌گرایی تا راهکارهای ملی‌سازی

به گزارش ایراف،نشست رونمایی و نقد کتاب ایجاد دولت ملی در افغانستان با سخنرانی دکتر سید عسکر موسوی،پژوهشگر ارشد پیشین دانشگاه آکسفورد و استاد مهمان دانشگاه علامه طباطبایی، دکتر جعفر حق پناه، استاد مدعو دانشگاه تهران و پژوهشگر مسائل افغانستان، دکتر میرویس بلخی، پژوهشگر ارشد مرکز بین‌المللی دانشوران ویلسون و وزیر پیشین معارف افغانستان و دکتر محمد تمیم حیدری نویسنده کتاب ایجاد دولت ملی در افغانستان امروز ( یکشنبه ۱۱ آذرماه) در سالن مرکز مطالعات عالی بین المللی دانشگاه تهران برگزار گردید.

دکتر سید عسکر موسوی،در این نشست ضمن تبریک این اثر به نویسنده کتاب، گفت: بصورت کلی این کتاب بسیار جامع و مفید است و بسیار مورد استقبال دانشجویان و اساتید قرار گرفته اما معتقدم این کتاب می‌توانست بسیار بهتر از این نیز باشد.

وی افزود: این کتاب می‌توانست بار دیگر مرور شود و استاد راهنما می‌توانست کمک کند، مطالب جالبی از این کتاب استخراج کند.یک نکته درباره این کتاب این است که اشتباه تایپی و غیرتایپی در این کتاب فراوان است و این یک نکته منفی است و ویراستار باید توجه بیشتری می کرد.

پژوهشگر ارشد پیشین دانشگاه آکسفورد در ادامه بیان کرد: در این کتاب تاریخ های میلادی و خورشیدی ترکیبی آمده است و در واقع باید از یک تاریخ استفاده می‌کرد یا حداقل باید یک تاریخ را اصل می گرفت و این نکته درست نیست و استاد راهنما باید این نکات را آموزش می داد.

موسوی در ادامه گفت: بحث دولت مدرن در افغانستان یک بحث بسیار قدیمی است و یک موضوع جدید نیست. از زمان امان‌الله خان تاکنون این موضوع مطرح است.درواقع، بحث مدرنیزاسیون از زمان امان‌الله خان مطرح شده است.

وی عنوان کرد: بحث حکومت ملی یا نوع حکومت درافغانستان موضوع بسیار مهمی است و قبل از اینکه ما وارد این موضوع شویم باید یک مسئله شناسی انجام دهیم. او افزود» نویسنده یا محقق ابتدا باید مسئله شناسی خوبی انجام دهد. یک مسئله حکومت ملی در افغانستان است و دلایل این موضوع را شناسایی می‌کنیم. باید روشمند تحقیق کنیم .

پیشنهاد:   ویدئو | چهل دختران؛ صدای زنان افغان در نمایشگاه هنری تهران

این استاد مهمان دانشگاه علامه در پایان تصریح کرد: آنچه که در افغانستان وجود دارد شبه دولت است و دلایل مختلف برای این موضوع وجود دارد که چرا نتوانستیم دولت کامل تشکیل دهیم.

دکتر جعفر حق پناه استاد مدعو دانشگاه تهران و پژوهشگر مسائل افغانستان در این نشست گفت: در موضوع دولت سازی در افغانستان خیلی کارشده و در همین دانشگاه تهران پایان نامه های زیادی درباره این موضوع کار شده اما یک ایراد کلی وجود دارد اینکه موضوع مطالعات افغانستان در ایران خیلی نحیف است و اساتید اطلاعات خیلی زیادی ندارد و تازه چندین سال است که این موضوع درحال پا گرفتن است و امیدوارم که این ضعف برطرف شود.

وی افزود: کار پژوهشی همیشه از بیان مسئله شروع می‌شود و در این کتاب بیان مسئله مشخص نیست و اگر یک عامل مشخص را بررسی می کردند کار خیلی بهتر میشد.

پژوهشگر مسائل افغانستان در ادامه بیان کرد: متنی باید بر مبنای چارچوب نظری مشخص شود که مثلا دولت چیست؟ و این ضعف در کتاب دیده می شود که تعریف مشخصی از دولت وجود ندارد و طبق چارچوب مشخصی نیست. این کتاب شامل تمام خلا هایی است که افغانستان در طی دهه های گذشته با آن روبرو بوده است.قسمت راه حل ها در این کتاب همان چالش ها است.

حق پناه در پایان تاکید داشت: آقای حیدری سوالات خیلی خوب و جدی را در این کتاب مطرح کرده است و این مقدمه بسیار خوبی برای تحقیقات آینده است. این اثر بسیار خوب است و می‌تواند مسیر را برای کارهای آینده هموار کند.

دکتر محمد تمیم حیدری نویسنده کتاب ایجاد دولت ملی در افغانستان در این نشست بیان داشت: یک سنت بسیار خوب است که کتاب مورد نقد قرار بگیرد تا بتوانیم ایرادات را برطرف کنیم و اثر رشد کند.

وی افزود: این کتاب در واقع دغدغه هایی بود که سالها بنده را به کاوش واداشت. اینکه چالش های افغانستان چیست؟ چگونه شاخص های قومی بر ارزش های ملی اثر گذاشتند؟ باید به چالش ها بپردازیم.

پیشنهاد:   دانشجویان افغانستانی، نخبه‌ترین دانشجویان بین المللی دانشگاه فردوسی مشهد

او در ادامه گفت: ۴۴ سال است که ما با این چالش ها مواجه هستیم. زمانی به یک دولت ملی می رسیم که هم چالش را بشناسیم هم عوامل اثرگذار را بشناسیم. در مرحله بعد باید راه حل ها را شناسایی کنیم و عملی کنیم.ما نظام های زیادی در افغانستان داشتیم که یکسری تفاوت ها داشتند اما وجه مشترک همه این نظام ها از جمله قوم گرایی و مطلق گرایی نیز مطرح است.

نویسنده کتاب ایجاد دولت ملی در افغانستان در ادامه نشست تأکید داشت: راهکار هایی درخصوص ایجاد دولت ملی در افغانستان در این کتاب مطرح کردم. موضوع ایجاد «دولت کارآمد» را در این کتاب مطرح کردم. همچنین موضوع مهم مهار تنش ها را نیز در این کتاب مطرح کردم.عامل اصلی مشکلات افغانستان یک عامل داخلی است .

دکتر میرویس بلخی پژوهشگر ارشد مرکز بین‌المللی دانشوران ویلسون و وزیر پیشین معارف افغانستان در این نشست بیان کرد: چاپ کتاب ایجاد دولت ملی بسیار خوشحال کننده است و امیدوارم دکتر حیدری همچنان این مسیر را ادامه دهند.

وی افزود: نقدهای وارد شده به این کتاب به نویسنده بسیار کمک می‌کند تا بیاموزد. دکتر حیدری درخصوص ایجاد دولت ملی نگاه بسیار خوبی دارد و مطالب خوبی مطرح کرده است.این کتاب رویکرد توصیفی دارد و مسائل نظام های افغانستان را مطرح می‌کند. در این کتاب موانع ایجاد دولت ملی در افغانستان بیان شده است.

وزیر پیشین معارف افغانستان تاکید داشت: کسانی که به رویکرد توصیفی و عمومی نسبت به ایجاد دولت علاقمند هستند می‌توانند از این کتاب استفاده کنند. اگر آقای حیدری در ترتیب و نظم این کتاب بیشتر تلاش می کرد قطعا کتاب بهتری میذشد. زیرا این کتاب مورد استقبال قرار می گیرد و باید دقت و جدیت بیشتری صرف می‌کردند.

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=42603
اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها