غلامرضا میری، رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران در گفتوگو با خبرنگار ایراف درخصوص چالشها و موانع صادرات زعفران گفت: ازجمله چالشهایی که میشود به آن اشاره کرد، نوسانات قیمت زعفران و نرخ ارز است که مشکلاتی را با خریداران خارجی به وجود میآورد، چرا که هر روز قیمتها متغیر است و مرتب باید برای مشتری توضیح دهیم تا بتوانیم قانعشان کنیم و بپذیرند.
او ادامه داد: مورد دوم برگشت ارز حاصل از صادرات و فروش ارز به سامانه نیما است. دستورالعمل بانک مرکزی مبنی بر واریز ارز حاصل از صادرات به سامانه نیما با توجه به اختلاف نرخ ارز بازار و نرخ سامانه نیما به قدری زیاد است که اگر صادر کننده بخواهد با سامانه نیما رفع تعهد انجام دهد علاوه بر اینکه سودی نصیبش نمیشود بلکه باید مبلغی را از جیب خود پرداخت نماید لذا انگیزه و رغبتی برای صادر کننده نمی ماند که صادرات را با این روش ادامه دهند.
میری در ادامه افزود: عدم حضور صادر کننده به دلیل زیانی که بابت فروش ارز به سامانه نیما متحمل میگردد سبب کاهش صادرات از مبادی قانونی میشود و فرش قرمز پهن کردن برای قاچاقچی است. وقتی اختلاف هر کیلو زعفران که از مبادی قانونی از کشور خارج میگردد به خاطر تسویه حساب با سامانه نیما ۳۵ میلیون تومان اختلاف دارد، قاچاق رونق پیدا میکند و زعفرانهایی با کیفیت پایین و بدون هیچ نظارتی در بازارهای هدف صادراتی عرضه می گردد و با این کار نه تنها امکان فعالیت صادر کننده سلب میگردد بلکه به جایگاه زعفران ایران لطمه وارد میشود.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران درخصوص روند صادرات زعفران توضیح داد: با توجه به برداشت محصول جدید وعرضه آن به بازارو تعهد صادرکنندگان به مشتریهای خارجی که سالها برای بدست آوردن این بازارها زحمت کشیدهاند و تلاش میکنند و برای حفظ بازار ومشتری اقدام به صادرات می نمایند اگر چه کاهش صادرات برابر آمار گمرک کاهشی بوده و هست ولی صادرات همچنان ادامه دارد.
میری درخصوص کشورهای وارد کننده زعفران ایران بیان کرد: در حال حاضر با سرمایهگذاریهای قابل توجه و شرکت در نمایشگاه و حضور فیزیکی صادرکنندگان در بازارهای هدف صادراتی زعفران ایران به ۶۷ کشور جهان صادر میگردد.
وی در ادامه درباره رقبای ایران در حوزه رعفران تأکید داشت : با توجه به این که 90درصد تولید زعفران جهان در ایران تولید میکردد میتوان ادعا کرد که تولید کنندهای درجهان که بتواند با ایران رقابت نماید وجود ندارد بعضی از کشورها زعفران ایران را در بسته بندیهای بزرگتر خریداری مینمایند وبا برند کشور خودشان در بازارهای جهانی به قیمتهای بیشتری عرضه مینمایند که در صورت رفع موانع صادراتی مانند استفاده از سیستم بانکی وحذف تعهد ارزی امکان جلوگیری از این کار میسر می گردد.
رئيس اتحادیه صادرکنندگان زعفران در پایان درخصوص حمایت دولت از صادرات زعفران اذعان داشت: حتما دولت برنامه برای حمایت دارد ولی باید بپذیریم که دولت هم محدود است وامکان اینکه حمایت های لازم که ما از دولت انتظار داریم را عملی سازد در حال حاظر بعید به نظر میرسد تنها حمایتی که دولت محترم میتواند به یک میلیون شاغل در بخش تولید ، فرآوری ، بسته بندی ، توزیع وصادرات نماید این است که صادرکننده بتواند ارز حاصل از صادرات را به قیمت بازارآزاد بفروشد ویا اینکه وارد کننده کالاهایی مانند گوشی موبایل ، لوازم یدکی، خودرو و یا هر موردی که دولت محترم مصلحت میداند را موظف نماید که ارز حاصل از صادرات صادرکننده را به قیمت روز جهت واردات خریداری نمایند.