به گزارش ایراف، اسماعیل پورعابد، مدیر پایانه مرزی دوغارون از بازگشت کامیونهای حامل سوخت که به افغانستان رفته بودند اما بارشان مرجوع شده بود خبر داده است.
پیگیری خبرنگار ایراف از مرز حاکی است تعدادی از این کامیونها متعلق به ایران بودند و تعدادی نیز از اربیل آمده بودند که در نهایت بار این کامیون ها برای اصلاح به اربیل بازگشته است.
در رسانه ها چنین عنوان شده بود که طالبان سوخت صادراتی ایران را نپذیرفته است، اما در واقع سوختی که به سمت افغانستان رفته بود متعلق به عراق بود.
از شهریور ماه امسال تاکنون، 54 کامیون ایرانی حامل فرآورده های نفتی ترانزیتی در گمرک اسلام قلعه افغانستان بلاتکلیف مانده بودند و وضعیت بسیار پیچیده ای داشتند به گونه ای که مشخص نبود قادر به ادامه مسیر هستند و یا خیر.
ماجرا از این قرار است که محمولههای گازوئیل از شهر اربیل در اقلیم کردستان عراق به افغانستان ترانزیت میشوند.
این محموله ها پس از گذر از مرز دوغارون وارد افغانستان شده اند، اما پس از بررسی توسط مسئولان طالبان، بخشی از گازوئیل ها به دلیل عدم تطابق با استانداردهای تعیین شده از سوی طالبان، غیراستاندارد اعلام شده است. به همین دلیل، مقامات مرزی افغانستان از صدور مجوز عبور برای این کامیون ها خودداری کرده اند.
نماینده یکی از شرکت های حمل و نقل در خصوص مشکلات پیش آمده در مسیر ترانزیت کالاها اظهار کرده بود گمرک ایران بر این باور است که بارها باید تنها به عراق بازگردانده شوند، در حالی که صاحب کالا اعلام کرده است که عراق از پذیرش بازگشت بارها خودداری کرده است.
این مشکل تنها مختص به این مرز نیست، بلکه برخی از کامیون ها در مرز ماهیرود نیز با همین چالش روبه رو شدند. در این مرز، اما گازوئیل ترانزیتی از کامیون ها تخلیه شده و وضعیت بسیار پیچیده ای به وجود آمده است.
با این حال سیدحسن رحیمی زاده، مدیرکل گمرک دوغارون معتقد است هیچ گونه ممانعتی برای برگشت رانندگان این کامیون ها به داخل ایران وجود ندارد و آنها می توانند به راحتی وارد کشور شوند.
وی با تاکید بر این که گمرک مسئولیت قانونی در قبال مشکل به وجود آمده برای رانندگان را ندارد، اما در عین نهایت همکاری را برای رفع مشکل آن انجام داده است، افزود: طبق قانون، کالاهای سوخت ترانزیتی باید به مرز مبدا بازگردند و ما نمی توانیم آن ها را ترانشیپ کنیم. بازگشت سوخت به داخل کشور ممنوع است و مشمول قانون قاچاق کالا می شود.