زعفران ایران؛ گرفتار در مشکلات خودساخته

زعفران ایران در مشکلات خودساخته

به گزارش ایراف، احمد بدیعی صادرکننده فعال زعفران در گفتگو با خبرنگار ایراف درخصوص چالش ها و موانع صادرات زعفران، گفت: از تاریخ ۲۲/۱/۱۳۹۷ که بحث تعهد ارزی به وجود آمد بالغ بر ۷۰۰، ۸۰۰ آیین نامه و بخشنامه منتشر شد که همدیگر را هم نقض می‌کردند و هیچ کدام از مشکلات حوزه صادرات زعفران را نیز حل نکردند و این مشکلات و موانع همچنان برای صادرکنندگان وجود دارد.به دلیل اینکه صادر کننده های واقعی زعفران مایل بودند بصورت شفاف در خدمت نظام و مردم باشند دچار مشکلات فراوانی شدند.

وی ادامه داد: زمانی که از یک طرف یک کالا می‌خواهد صادر شود و از طرف زیرساخت مناسب ندارد مشکلات و موانع فراوانی برسر راهش قرار می‌گیرد. اگر قرار باشد نرخ دلار چند نرخی باشد نیما ، سنا و ارز ترجیحی و…همه مشکل ایجاد می‌کند. البته تأکید میکنم شاید همه این موارد با سیاست های دولت که بنده از آنها اطلاعی ندارم هماهنگ باشد اما اگر صادرکننده با سختی فراوان ارز را وارد کند و هزینه های وارد کردن ارز وحشتناک است و از طرف دیگر زعفران یک کالای پرطرفدار و قاچاق پذیر است و کشورهای زیادی هم اطراف ما هستند که این کالا را قاچاق می‌کنند.درواقع، کشور های اطراف ما به صادرکنندگان خود بسیار اهمیت می دهند و از آنها حمایت می کنند تا صادرکنندگان کالا را صادر کنند. در همه دنیا صادرکنندگان به عنوان برند یک کشور شناخته می شوند.مخصوصا زعفران کشور ما که ۸۰ درصدش مازاد مصرف داخلی است و کاملا مسلم است که باید صادر شود اما چگونه باید صادر شود!

این صادرکننده فعال زعفران با اشاره به راه حل مشکلات این حوزه تاکید داشت: مقام معظم رهبری دراین باره فرمودند رشد تولید و این جمله کاملا درست است اما رشد تولید از کجا شروع می‌شود از جایی که بشود فعالیت ، کارآفرینی و اشتغال کرد و کالا را صادر کرد و این باعث می‌شود که ارز به کشور بازگردد. دلار باید تک نرخی باشد و زیرساخت های آن انجام شود تا صادر صادرکننده دچار سردرگمی نشود.

پیشنهاد:   ظریف: تعهد افغانستان در قبال هامون فراتر از قرارداد ۱۳۵۱ است

بدیعی در ادامه با اشاره به عدم نظارت بر روی واردات تاکید داشت: با نهایت احترام هیچ نظارتی بر روی واردکننده هایی که ارز نیمایی استفاده می کنند نیست و باید بر روی این موضوع نظارت شود. چون این عدم نظارت بر روی واردکننده مشکلات زیادی را برای مردم ایجاد می‌کند و باعث می شود اثر واردات بر روی سفره مردم دیده نشود. تولیدکننده ها با مشکلات فراوانی مواجه هستند اما صرفا از روی علاقه به اینکار سعی می‌کند همچنان تولید را ادامه دهند.

وی درخصوص سامانه نیمایی بیان کرد: سامانه نیما و سایر سامانه ها چندان کار مثبتی تا امروز انجام ندادند و نتوانستند از گران شدن ارز جلوگیری کنند.

این صادرکننده زعفران از خطراتی که در آینده ممکن است بازار زعفران را از ایران بگیرد صحبت می‌کند: بصورت واقع بینانه خیلی از کشورهای همسایه ما درحال کشت زعفران هستند سالها پیش ما توانستیم بازار زعفران را از اسپانیا بگیریم اما باتوجه به اتفاقات و رقبای ما و فعالیت های آنها این بازار از ما گرفته خواهد شد.

بدیعی درخصوص کشورهای وارد کننده زعفران ایران عنوان کرد: با تمام این شرایط ما به ۶۰ تا ۶۵ کشور دنیا زعفران صادر می‌کنیم.

وی درخصوص قیمت زعفران توضیح داد: درخصوص قیمت زعفران از ۲ درصد تا ۵ درصد ممکن است حاشیه سود داشته باشد البته با توجه با اتفاقاتی که درحال رخ داده و با توجه به قاچاق زعفران بعضی از کشورها با دیگر کشورها، مثل افغانستان که با هند تعرفه ندارد یا حتی افغانستان با چین هم تعرفه ندارد و قدرت رقابت از بین می رود و چون زعفران ها را با قیمت پایین می فروشند کاملا مشخص است که دیگر از ایران زعفران وارد نمی‌کنند.درحال حاضر برخی از کشور زعفران ایرانی را با نام زعفران افغانستانی وارد می‌کنند و این یک فاجعه است.

پیشنهاد:   رئیس جدید سازمان ملی مهاجرت منصوب شد/نادر یاراحمدی کیست؟

این تاجر فعال زعفران ادامه میدهد: شرایطی پیش آمد که صادر کننده شد وارد کننده و وارد کننده شد صادر کننده و در واقع افراد در جای خود نیستند و در دنیای تجارت این کار درستی نیست. بلایی که بر روی دو کالای فرش و پسته آمد امکان دارد در آینده نه چندان دور برای زعفران هم رخ دهد در واقع بصورت کم و بیش مشکلات حوزه زعفران شروع شده است.می‌گوییم زعفران کالای ملی است و کالای استراتژیک است اما باید چکار انجام دهیم که این کالا دچار بحران نشود.

بدیعی با گلایه ازعملکرد دولت در حوزه زعفران اذعان کرد: دولت تا امروز کاری برای حل مشکلات حوزه زعفران انجام نداده،وعده داده اما عمل نکرده است.

وی با تاکید بر مسئله خودتحریمی ها گفت: مسئله خود تحریمی ها ما را بیشتر از تحریم کشورهاي دیگر درگیر مشکلات کرده و صادرکننده بجای اینکه بر روی پیدا کردن مشتریان خارجی خوب و بازار جهانی تمرکز کند به تمام حواسش در پی خودتحریمی ها است و خود تحریمی ها بیشترین ضربه را به صادرات وارد کرده است.

این صادر کننده فعال زعفران تصریح کرد: در سطح استان با کسانی که به عنوان متولیان کار مشغول هستند جلسه داشتیم و دوستان پای کارهستند و تلاش میکنند اما اتفاق خاصی نیافتاده است.

بدیعی افزود:کالا های کشاورزی با اینکه کلا ۶ تا ۷ درصد را شامل می‌شود با پتروشیمی ها و صنایع سنگین مقایسه می‌شود و این برای کشاورز سخت کوش واقعا سنگین است و باید برای کالای کشاورزی استثنایی قائل شد.

وی در پایان تاکید داشت: صادرکننده ها سفیران کشور هستند سفیران کشور باید مورد حمایت بیشتری قرار بگیرند.

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=41865
اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها