به گزارش ایراف، براساس اطلاعات گمرک ایران صادرات فرش ایران با کاهش چشمگیری روبرو بوده و از 426 میلیون دلار در سال 2017 به کمتر از 40 میلیون دلار در سال 2023 رسیده است.
مرتضی حاجی آقامیری، رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه هند اکنون جایگزین ایران در بازار جهانی فرش شده گفت که خسارت ناشی از سیاست بازگرداندن ارز، صادرات فرش ایران را به زیر ۱۰۰ میلیون دلار رساند. این به شدت با سال 1994 که فرش 44 درصد از کل صادرات غیرنفتی ایران را تشکیل می داد، در تضاد است.
علیرغم حذف سیاست بازگرداندن ارز برای فرش دستباف، صادرات همچنان با چالشهایی مواجه است. رقابت هند، ایران و افغانستان این مشکل را بیشتر کرده است.
کاهش صادرات فرش مشاغل مرتبط با این صنعت را به شدت تحت تاثیر قرار داده و بیکاری را در مناطق روستایی تشدید کرده است.
پیش از این رئیس سابق سازمان ملی فرش، گفته بود که عدم تولیدات صادرات محور موجب رشد بیکاری در مناطق روستایی شده است.
اما از سوی دیگر شاهد افزایش ورود فرشهای دستباف افغانستان در بازار ایران هستیم به طوری که حتی فرش بافته شده در افغانستان در داخل ایران مورد استفاده قرار میگیرد.
حاجی آقامیری معتقد است که آمریکا در مدت حضور خود در افغانستان در صنعت فرش این کشور سرمایه گذاری کرد و اکنون فرشهای قاچاق افغانستان با کیفیت و قیمت پایین تر در بازار ایران به فروش میرسد.
براساس گزارش اداره مطالعات اقتصادی اتاق بازرگانی تهران، سهم ایران از صادرات جهانی فرش دستباف بین سالهای 2011 تا 2022 از 25.5 درصد به 7.4 درصد کاهش یافته است، در حالی که سهم رقبایی مانند هند، چین، نپال و پاکستان در این مدت افزایش یافته است.
دادههای گمرک همچنین نشان می دهد که آلمان 17.6، امارات متحده عربی17.2، چین 16.2 و پاکستان 6 مقاصد اصلی صادرات فرش دستباف هستند.
در حال حاضر 80 درصد فرش دستباف ایران صادر میشود که تنها 20 درصد آن در داخل به فروش میرسد.