به گزارش ایراف، محمود سیادت در نشست دبیرخانه شورای گفت.وگوی دولت و بخش خصوصی استان خراسان رضوی با موضوع الزامات کشت فرا سرزمینی در کشور افغانستان اظهارداشت: امنیت پایدار در افغانستان ایجاد شده و اکنون کشورهای دیگر در حال اجرای طرحهای بسیار گسترده از ایجاد کارخانجات صنایع تبدیلی گرفته تا کشت انواع محصولات گلخانه و حتی احداث دانشگاه در این کشور هستند.
وی بیان کرد: تنها منطقهای که کشت فراسرزمینی ایران در آن مفهوم پیدا میکند، کشورهای همسایه است، زیرا بعد مسافت ندارد و هزینههای تمام شده را افزایش نمیدهد، ازبکستان در این زمینه هوشمندانه عمل کرده و اقدامات و قراردادهای مشترکی با افغانستان منعقد کرده به نحوی که اکنون این کشور یکی از اصلیترین طرفهای تجاری افغانستان است.
رییس اتاق مشترک ایران و افغانستان پیشنهاد داد که با تشکیل کنسرسیوم مشترک با بخش خصوصی افغانستان از توان موجود برای مشارکت در اجرای طرح ها و هم افزایی بین بخش خصوصی دو کشور استفاده کنیم.
سیادت اضافه کرد: صندوق ضمانت صادرات باید در بحث مراودات و تعاملات با افغانستان پای کار باشد، یکی از مسائل کنونی موضوع اعتبارسنجی این صندوق است.
مسئولان حکومت طالبان نیز در همین رابطه آماری از سرمایهگذاری کشورهای مختلف در افغانستان را منتشر کردهاند که این آمار نشان میدهد شرکتهای بزرگی از ترکیه، روسیه، ایران، ازبکستان و قزاقستان در بخشهای مختلف در کشور افغانستان سرمایهگذاری کردهاند.
این درحالی است که ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان اخیرا گفته است که برخی از این کشورها در سال جاری میلادی در بخشهای معادن، تولید انرژی و سدها سرمایهگذاری خواهند کرد.
به گفته مجاهد حکومت سرپرست افغانستان برای سرمایهگذاران خارجی در این کشور زمینهسازی و همکاری میکند به طوری که در بخش جلب سرمایهگذاری خارجی در سال گذشته هم کار زیادی شده است.
وی گفته است که امسال نیز تلاشهای ما جریان دارد. کشورهای ترکیه، روسیه، ایران، ازبکستان، قزاقستان و سایر کشورها تلاش کردهاند تا شرکتهای خود را به افغانستان بفرستند و سرمایهگذاری بکنند. با برخی از آنها در حال بحث هستیم و بعضی دیگر آمدهاند و کار را آغاز کردهاند.