به گزارش ایراف، حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه رئیس جمهور ایران برای افغانستان امروز در دیدار با هیئت راه آهن افغانستان گفت: از جمله اولویتهای ما در اتصال مسیرها از طریق راه آهن مسئله چابهار است که سفر آقای ملابردار نیز در این خصوص انجام شد.
وی در ادامه افزود که درخصوص مسئله مسیر به هرات و مسیر به قندهار هم یکسری اقداماتی انجام شده است.
از سوی دیگر، هیئت طالبان نیز اظهارداشت که ما تمایل به همکاری و انتقال تجارب ایران هستیم و بخش خصوصی باید در این مساله درگیر شود .
همچنین این هیئت تصریح کرد که سرمایه گذاری و امنیت خوب بسیار مهم است و درخصوص کریدور سه جانبه باید پیگیرهای لازم انجام شود.
طرف افغانستانی در این دیدار از پیام ایران بابت ساخت قطعه سوم راه آهن خواف- هرات تشکر کرد و اظهار داشت که مایل به انجام قرارداد برای ساخت ریل هستند.
هیئت طالبان در خصوص چالشهای پیش رو نیز اظهار داشت که اعتبار پروژه خواف – هرات در نزد شرکتهای خصوصی از بین رفته است و از اداره خط راه آهن افغانستان شکایت دارند.
آنها همچنین بیان داشتند که کنسرسیوم نتوانسته مسئولیتهای خود را انجام دهد.
به گفته این نمایندگان هرچند ارتباطات بین دو کشور رو به پیشرفت است و هر روز افزونتر میشود، اما بخش خصوصی افغانستان از روند کند قطعه سوم ناراضی هستند.
آنها افزودند که قرارداد با اعتبار دفتر نماینده ویژه با کنسرسیوم صورت گرفته است به همین جهت آنها درخواست رفع مشکل در این رابطه را دارند.
براساس گفتههای هیئت افغانستان، انتقال کمکهای سازمان ملل از طرف خط آهن خواف- هرات نشان دهنده ارزش بالای این مسیر است که انجام و تداوم این کار به کمک طرف ایرانی نیاز دارد.
درخصوص خط آهن زرنج – قندهار و زرنج – هرات نیز مطالعات انجام شده و لازم به ذکر است که مشکلات در فاز کنسرسیوم، کریدور چین به اروپا و اتصال راه آهن بین دو کشور از طریق زرنج نیز با اهمیت است.
در همین رابطه، کاظمی قمی نیز بیان داشت: نظر بر حل مشکلات است. توانمندی کنسرسیوم را قبول داریم. شرکتهای با تجربهای هستند. یکسری مشکلات داخلی درخصوص کنسرسیوم داشتیم و البته ما هم بر سرعت روند کنسرسیوم تاکید میکنیم.
وی افزود به رفع مشکلات در بخش دولتی توجه داریم و کمک میکنیم. انشالله نشستی در سطح سفرا یا مقامات ریلی ۳ کشور در ظرف یکماه آینده برگزار شود.
طرف ایرانی همچنین تصریح کرد که پاک سازی خط باید انجام شود و نیز یکسری سختگیریهایی درخصوص استانداردسازی وجود دارد.
هدف ما کمک به صادرات افغانستان است
مصطفی رضایی، مدیر کنسرسیوم توسعه ریلی ایران و افغانستان نیز گفت: از همکاریهای انجام شده رضایت داریم و به صادرات افغانستان بسیار کمک میکنیم.
وی افزود که مشکل ارائه ویزا از طرف سفارت افغانستان نیز مطرح است و باید این مشکل حل شود تا سهولت ایجاد شود.
یکی دیگر از موارد مطرح در این نشست از سوی هیئت افغانستان این بود که مشکلات دوغارون باید مورد توجه قرار گیرد، همچنین هدایت مواد سوختی از آذربایجان و گرجستان از طریق ریلی نیز بسیار حائز اهمیت است و باید خط ریلی گرم نگه داشته شود.