به گزارش ایراف، جنید مکدا، رییس اتاق مشترک تجارت افغانستان-پاکستان، اعلام کرده است که تاجران افغان بهدلیل هزینههای اضافی که در گذرگاه تورخم پرداخت میکنند بهدنبال جایگزین کردن این مسیر هستند و حتی برخی از تاجران بارهای خود را از طریق ایران ارسال کردهاند.
به گزارش رسانههای پاکستانی، مکدا افزوده است که تجارت میان افغانستان و پاکستان میتواند به ۷ میلیارد دلار برسد، اما بهدلیل اقدامهای محدودکننده پاکستان، این رشد تاکنون محقق نشده است.
بر اساس اطلاعات منتشر شده در رسانه ها تجارت زمینی افغانستان با پاکستان در ماههای اخیر در مقایسه با زمان مشابه در سال گذشته، از ۱.۲ میلیارد دلارر به ۱۹۱ میلیون ددلارر کاهش یافته است.
با اینکه این کار موجب شده است نگرانیهایی برای تجار افغانستانی ایجاد شود اما رییس اتاق تجارت مشترک افغانستان – پاکستان در پشاور گفته است مسیر های جایگزین برای اصدرات کالاهای افغانستان وجود دارد.
هرچند تجار پاکستان و افغانستان به دنبال بهبود روابط هستند اما ظاهرا مسئولان سیاسی دو کشور مانع اصلی بهبود شرایط اقتصادی بین پاکستان و افغانستان هستند.
اخیراً وزارت تجارت و صنعت حکومت طالبان گفته است که در پنج ماه نخست امسال، صادرات افغانستان به پاکستان روند نزولی بی سابقه ای را تجربه می کند که دلیل اصلی کاهش صادرات کالاهای تجاری افغانستان به
پاکستان عدم رعایت قراردادهای تجاری میان دو کشور از سوی پاکستان عنوان شده است.
پیش از این، اتاق مشترک تجارت افغانستان – پاکستان گفته بود که به دلیل برخی اقدامات حکومت پاکستان، بخش اعظم تجارت ترانزیتی افغانستان از پاکستان به ایران منتقل شده است.
ضیاالحق سرحدی، هماهنگکنندۀ اتاق بازرگانی افغانستان اعلام کرده است که تاجران افغان ۷۰ درصد تجارت ترانزیتی خود را اکنون از طریق بندرهای چابهار و بندر عباس ایران انجام میدهند.
به گفتۀ سرحدی، این تغییر مسیر تجارت ترانزیتی سبب شده است که حدود ۲۰هزار نفر در گمرکها و بازارهای ترانزیتی شغل شان را در پاکستان از دست بدهند.