به گزارش ایراف، به نظر می رسد که گذشت زمان و احساس نیاز کشورها به افغانستان از لحاظ سیاسی، اقتصادی و ژئوپولیتیکی، بدون در نظر گرفتن سیاست های سختگیرانه طالبان و عدم تشکیل حکومت فراگیر ملی که خواست جامعه بین الملل از زمان به قدرت رسیدن طالبان در این کشور تاکنون بوده است، منجر به تعاملات بیشتر این کشورها با طالبان شده است.
از دعوت طالبان به نشست فرمت مسکو و اعلام کرملین مبنی بر خارج کردن این گروه از لیست سیاه در آینده نزدیک تا حضور این گروه در کنفرانس بین المللی سطح بالای سازمان ملل در مورد تغییرات اقلیمی همه نشانگر آن است که جامعه بین الملل کم کم نیاز به افغانستان حتی باوجود طالبان را احساس کرده است.
البته سیاست مسکو در سه سال اخیر روند ثابتی نداشته است. تا دو سال اول، یعنی تا پایان ۲۰۲۳، روسها تعامل عمیق و معناداری را با حکومت سرپرست برقرار نکردند ولی در بعد دیپلماتیک و سطحی، نظیر «فرمت مسکو» و دیدارهایی با مسئولین حکومت طالبان، ارتباط و بازیگری خود را حفظ کردند.
کرملین در عین حال که به خروج آمریکا و تسلط مجدد طالبان،دیدگاه مثبتی داشت اما درباره نحوه تعامل با حکومت جدید تا مدتی سیاست صبر و نظارت را در پیش گرفت.
اما از پایان ۲۰۲۳ بدین سو شاهد اوجگیری روابط مسکو و طالبان هستیم. در این مقطع روسیه هم از عدم مشارکت نماینده طالبان در نشست دوحه ۲ (در بهمن سال گذشته) استقبال و از آن حمایت کرد، و هم از دیدار با نمایندگان افغانستانی مخالف طالبان نیز در این نشست امتناع ورزید.
علاوه براین الیزابت سپیهر، مسئول حمایت از صلح در بخش سیاسی و صلح سازمان ملل نیز اخیرا در نشست شورای امنیت گفت که سازمان ملل در تلاش است تا تعامل جامعه جهانی با طالبان را گسترش دهد.
اگر چه برخی سازمان ملل را متهم به عادی سازی روابط با طالبان می کنند اما این سازمان با رد این اتهامات همکاری با طالبان از جمله دعوت این گروه به نشست دوحه به میزبانی سازمان ملل را ادغام افغانستان در جامعه جهانی عنوان کرد.
همچنین رزماری دی کارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور صلح در نشست پایانی دوحه در جمع خبرنگاران از وجود موانع در میان طرف ها خبر داد و گفت بحث عمیقی درباره رفع تحریم ها نداشتیم و شناسایی رسمی در برنامه دوحه نیست.
با این وجود برخی کشورها نظیر پاکستان با پیش زمینه تنش هایی که همواره با طالبان داشته اند، کمی محتاطانه عمل کردند.
چنانچه طالبان در بیست و سومین اجلاس همکاری شانگهای که به میزبانی اسلام آباد برگزار شد، کنار گذاشته شد و برخی کارشناسان اختلافات اسلام آباد با کابل و روابط پیچیده دو کشور از جمله اختلافات مرزی را دلیل عدم دعوت طالبان عنوان کردند؛ به گفته کارشناسان، پاکستان به عنوان کشور میزبان نقش مهمی در تصمیم گیری در مورد شرکت کنندگان داشته است.
این در حالیست که طالبان همچنان با وضع قوانین سختگیرانه بالخصوص علیه زنان و دختران افغان، در بعد داخلی تلاشی برای جلب رضایت جامعه بین الملل نکرده است.
همچنین این گروه به قوانین بین المللی مربوط به حقوق بشر، حقوق زنان، مبارزه با قاچاق مواد مخدر و تروریسم چندان وقعی ننهاده و ارتباط طالبان با گروه های تروریستی مانند القاعده و تحریک طالبان همواره موجبات نگرانی کشورهای منطقه و جوامع بین المللی را فراهم آورده است.
اما به صورت کلی باید گفت که رویکرد جهان در برابر حضور طالبان در نشست های بین المللی یک سان نبوده است. گاها طالبان محور این نشست ها بوده و برخی زمان ها در حاشیه و حتی حذف از این نشست ها قرار گرفته اند.
در این گزارش نشست های بین المللی با محوریت افغانستان از سال 1400 تاکنون ذکر شده و دعوت و یا عدم دعوت این گروه مورد بررسی قرار گرفته است.
19 آبان 1400، طالبان به نشست همسایگان افغانستان در تهران دعوت نشد
وزیران خارجه پاکستان، تاجیکستان، ازبکستان و ترکمنستان به صورت حضوری و وزیران خارجه روسیه و چین به صورت مجازی در نشست تهران حضور یافتند. آنان در کل خواستار ایجاد یک حکومت فراگیر با شرکت همه اقوام و اقلیت ها در افغانستان شدند، اما نماینده طالبان به این نشست دعوت نشده بود.
27 آبان 1400، مسکو میزبان طالبان در نشست افغانستان
27 آبان 1400، روسیه میزبان نشست در مورد افغانستان با حضور نمایندگان ارشد طالبان و کشورهای همسایه بود.
مسکو در این نشست خواستار ایجاد حکومت فراگیر شد. پیش از آن، وزارت خارجه امریکا گفته بود که «به دلایل لجستیک» در این نشست شرکت نخواهد کرد.
8 آذر 1400، هند پذیرای طالبان در نشست امنیتی نشد
8 آذر 1400، نشست امنیتی منطقهای دهلی در سطح مشاوران امنیت ملی برخی از کشورهای منطقه درباره افغانستان برگزار شد.نماینده طالبان به این نشست دعوت نشده بود و نمایندگان پاکستان و چین نیز از شرکت در این نشست منصرف شدند.
مشاوران امنیت ملی تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان، قزاقستان، قرقیزستان، ایران و روسیه نمایندگان حاضر در اجلاس امنیتی هند بودند.
اجیت دووال، مشاور امنیت ملی هند گفت که رویدادهای اخیر در افغانستان برای مردم این کشور و هم برای کشورهای همسایه و منطقه پیامدهایی دارد.
25 دی ماه 1400، نشست سازمان همکاری اسلامی با حضور طالبان در پاکستان
25 دی 1400، نشست اعضای سازمان همکاری اسلامی در مورد افغانستان در اسلامآباد برگزار شد.نمایندگان سازمان ملل متحد و نیز کشورهای حمایت کننده غربی نظیر ایالات متحده، انگلیس و آلمان هم در این نشست شرکت کردند.
درنشست مذکور صندلی افغانستان با پرچم سه رنگ خالی ماند و امیر خان متقی سرپرست وزارت خارجه طالبان در یک صندلی بدون پرچم نشسته بود.
نماینده سازمان ملل متحد گفت که این نهاد تلاش میکند که سال آینده درخواست ۴،۵ میلیارد دلار کمک سالانه برای افغانستان را مطرح کند.
12 بهمن 1400، نروژ میزبان رهبران طالبان
12 بهمن 1400، نخستین سفر دیپلماتیک رهبران طالبان رقم خورد و اسلو پایتخت نروژ میزبان گروهی از طالبان به رهبری امیر خان متقی سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان بود
این نشست با سرو صداها و مخالفتهای زیادی نیز همراه بود و دهها افغان در بیرون از محل برگزاری نشست گردهماییهای اعتراضی بر پا کردند.
25 بهمن 1400، نشست فوق العاده سازمان ملل در مورد حقوق زنان افغان بدون حضور طالبان
در این اجلاس دیبرا لاینز، نماینده ویژه وقت سازمان ملل در امور افغانستان، گزارشی در مورد عملکرد طالبان در خصوص زنان به اجلاس ارائه کرد و خواستار مذاکرات و فشار بر طالبان برای اعاده حقوق زنان و دختران در این کشور شد.
4 اسفند 1400، نشست تاشکند با محوریت افغانستان و جای خالی طالبان
4 اسفند 1400، اتحادیه اروپا و کشورهای آسیای مرکزی در نشست تاشکند با محوریت افغانستان، بر ایجاد دولت فراگیر، انعطافپذیری منطقهای، تأمین حقوق بشری، تأمین حقوق زنان و دختران و اقلیتهای قومی در این کشور تأکید کردند. طالبان به این خواستهها پاسخ مثبت ندادند.
17 خرداد 1401، اولین دور نشست وین بدون طالبان
17 خرداد 1401، اعضای دائمی سازمان امنیت و همکاری اروپا در اجلاس خود در وین پایتخت اتریش وضعیت افغانستان را بررسی و در مورد تأثیرات این وضعیت به صورت همهجانبه صحبت کردند.
هرچند در اجلاس این سازمان گفته شد که تمرکز فعلی جهان بیشتر بر بحران جنگ روسیه در اوکراین است، اما شرکت کنندگان تأکید کردند که افغانستان نباید فراموش شود.
24 شهریور 1401، نشست وین با حضور مخالفان طالبان
24 شهریور 1401، نشستی در وین با حضور شخصیتهای سیاسی مخالف طالبان برای بررسی وضعیت افغانستان و مقاومت علیه طالبان برگزار شده است.
در این نشست حدود ۳۰ چهره سیاسی از جمله احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی و شماری از مقامهای دولت پیشین افغانستان از جمله رنگین دادفر سپنتا، زلمی رسول، رحمت الله نبیل، فوزیه کوفی، نظیف شهرانی، شاه گل رضایی، میرویس بلخی، طیب جواد، منصور نادری، شکریه بارکزی، حسین یاسا و برخی چهرههای دیگر سیاسی مخالف طالبان در این نشست شرکت داشتند.
هدف این نشست بحث در مورد آینده افغانستان و همچنین مقاومت سیاسی و نظامی علیه حکومت طالبان در افغانستان بود.
11 اردیبهشت 1402، نشست دوحه به میزبانی ملل متحد و عدم شرکت طالبان
11 اردیبهشت 1402 نشست بین المللی دوحه به میزبانی سازمان ملل برگزار شد. به گفته دبیر کل سازمان ملل این نشست به منظور زمینه سازی برای تعامل حکومت طالبان با جامعه جهانی و ترغیب طالبان به رعایت حقوق بشر، بخصوص حقوق کار و آموزش زنان و تشکیل یک حکومت فراگیر برگزار شده بود.
طالبان از آغاز چندان تمایلی برای شرکت در این نشست نداشت. دلیل آن هم این بود که طالبان انتظار داشتند که نمایندگان آنها از سوی ملل متحد در سطح یک حکومت شناخته شدۀ رسمی در این نشست شرکت کنند.
آنتونیو گوترش گفت که طالبان برای شرکت در این نشست شرط هایی را پیشنهاد کردند که قابل پذیرش نبود.
15 اردیبهشت 1402، دعوت طالبان به نشست سه جانبه افغانستان- چین- پاکستان
15 اردیبهشت1402، امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان، در رأس یک هیأت بلند پایه به دعوت مقامات پاکستان وارد اسلامآباد شد و علاوه بر دیدار با مقامات مختلف پاکستانی در نشست سه جانبه چین – پاکستان – افغانستان با حضور وزرای خارجه پاکستان و چین حضور یافت.
دیدار متقی با وزرای خارجه پاکستان و چین پس از آن صورت گرفت که قطعنامه شورای امنیت با حمایت ۹۰ کشور اعمال محدودیتها و ممنوعیتها از سوی حکومت طالبان بر زنان افغانستان را محکوم کرد و برآیند نشست سازمان ملل در دوحه نیز تاحدودی طالبان را تحت فشار قرار داد.
با این شرایط پیشآمده برای طالبان، ظاهرا دولت پاکستان و چین شرایط را هم برای مطرح کردن مطالبات خود از دولت طالبان و هم چگونگی تعامل طالبان با جهان، مناسب و حیاتی دانستهاند.
14 خرداد 1402، نشست یونیسف و سازمان جهانی بهداشت در قطر با حضور طالبان
14 خرداد 1402، نشست چهار روزه موسوم به گروه مشاوره فنی فلج اطفال (TAG) در شهر دوحه پایتخت قطر برگزار شد.
نمایندگان صندوق حمایت از کودکان ملل متحد(یونیسف)، سازمان بهداشت جهانی، سازمان ها و نهاد های کمک کننده، وزارت بهداشت طالبان و نمایندگان سایر کشورها در این نشست شرکت داشتند.
این نشست در مورد ابتکارات و راه حل های ضروری برای ریشه کن کردن فلج اطفال در افغانستان و پاکستان به عنوان تنها کشور هایی که هنوز این بیماری در آنجا ریشه کن نشده است، به بحث و تبادل نظر پرداختند.
13 تیر 1402، اجلاس همکاری شانگهای به میزبانی هند، طالبان دعوت نشد
13 تیر 1402، بیستوسومین اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای به میزبانی هند برگزار شد. در این اجلاس همه کشورها خواهان تشکیل حکومت فراگیر با مشارکت گروههای قومی، مذهبی و سیاسی در افغانستان شدند. آنها در یک بیانیه مشترک گفتند که حلوفصل فوری اوضاع افغانستان از عوامل مهم حفظ امنیت و ثبات در منطقه است.
حکومت سرپرست افغانستان که به این نشست دعوت نشده بود از سازمان همکاری شانگهای انتقاد کرد و عدم حضور خود در نشستهای سازمان همکاری شانگهای را «مانع هماهنگی همهجانبه» خواند.
7 مهر 1402، پنجمین نشست فرمت مسکو با حضور نماینده طالبان
7 مهر 1402، نشست فرمت مسکو با در خواست برای مبارزه با تروریسم، ایجاد حکومت فراگیر و رعایت حقوق بشر در افغانستان، در شهر کازان تاتارستان برگزار شد. در این نشست امیر خان متقی سرپرست وزارت خارجه طالبان نیز حضور داشت.
متقی در سخنرانی اش به نماینده های بیش از ده کشور گفت که در افغانستان نسخه فرمایشی حکومت فراگیر از بیرون، در ۴۵ سال گذشته ناکام مانده است. بنا براین خواست من این است که سایر کشور ها برایی تشکیل چنین حکومتی تاکید نکنند.
وی افزود: یکی از عوامل اصلی سقوط نظام پیشین، ایجاد بحران مشروعیت در برابر مردم بود. زیرا فرمایشات بیرونی را می پذیرفت و مردم را در مقابلش ایستاده می کرد.
علاوه بر طالبان، نمایندگان روسیه، چین، پاکستان، هند، ایران، تاجیکستان، اوزبیکستان، قزاقستان، ترکمنستان و قرقیزستان نیز در این اجلاس حضور داشتند. همچنین امارات متحده عربی، عربستان سعودی، قطر و ترکیه نمایندگانی را به عنوان ناظر به این اجلاس فرستاده بودند.
22 اردیبهشت 1403، کنفرانس مشورتی جهان اسلام در ترکیه و حضور طالبان
22 اردیبهشت1403، نشست مشورتی علمای جهان اسلام در ترکیه برگزار شد.در این نشست بر روی راه های برون رفت از چالش ها و خطراتی که برای امت اسلامی و انسانیت قرار دارد، گفتوگو و تبادل نظر صورت گرفت.همچنین، اتخاذ رویکرد واحد در برابر مسائل جهان اسلام و شرایط کنونی وحدت اسلامی از دیگر محوهای گفت و گوی این نشست بود.
در این نشست نورمحمد ثاقب، به نمایندگی از افغانستان و به دعوت علی آرباش، رئیس عمومی اداره امور دینی حضور پیدا کرد.
25 اردیبهشت 1403، مجمع بینالمللی اقتصاد روسیه و جهان اسلام و حضور هیئت طالبان
25 الی 30 اردیبهشت، پانزدهمین مجمع بینالمللی اقتصاد روسیه و جهان اسلام در کازان تاتارستان برگزار شد. نورالدین عزیزی، سرپرست وزارت صنعت و تجارت طالبان به دعوت رستم مینیخانوف در این نشست شرکت کرد.
11 خرداد 1403، شرکت طالبان در مجمع بین المللی اقتصاد و مالی اسلامی در مالزی
11 خرداد 1403،یک هیئت ارشد بانک مرکزی افغانستان به دعوت مالزی برای شرکت در کنفرانس بینالمللی سالانه مجمع بینالمللی اقتصاد و مالی اسلامی به این کشور سفر کرد.
براساس اطلاعیه بانک مرکزی افغانستان،در این نشست از نمایندگان بانک مرکزی افغانستان و سایر بانکهای مرکزی کشورهای اسلامی دعوت شده بود تا نظرات و تجربیات خود را در خصوص توسعه بانکداری اسلامی در میان بگذارند.
16 خرداد 1403، نشست مجمع بینالمللی اقتصادی سنتپترزبورگ با حضور وزیرکار طالبان
16 خرداد 1403، بیست و هشتمین نشست مجمع بین المللی اقتصادی سن پترزبورگ روسیه برگزار شد.عبدالمنان عمری، سرپرست وزارت کار و امور اجتماعی طالبان به دعوت رسمی روسیه در این نشست شرکت کرد.
مجمع بین المللی اقتصاد که هر ساله در شهر تاریخی سنت پترزبورگ، دومین شهر بزرگ روسیه برگزار میشود، به یکی از بزرگترین و مهمترین رویدادهای تجاری و اقتصادی جهان تبدیل شده است.
19 خرداد 1403، نشست گروه تماس منطقه ای برای افغانستان در تهران، طالبان شرکت نکرد
شنبه 19 خرداد 1403 نشست گروه تماس منطقهای برای افغانستان در تهران برگزار شد. گروه تماس منطقه ای که در امتداد نشست فرمت مسکو ایجاد شد دومین نشست خود را پس از نشست اول آن در کابل با هدف ثبات در افغانستان برگزار کرد.
ذاکر جلالی، مشاور وزارت خارجه طالبان اعلام کرد که علیرغم دعوت از طالبان برای شرکت در دومین نشست گروه تماس منطقهای در تهران، کابل نمایندهای به این نشست اعزام نکرد.
پیش از این،نشست گروه تماس منطقهای درباره افغانستان بهمن ماه گذشته و به پیشنهاد و ابتکار جمهوری اسلامی ایران در کابل برگزار و در این نشست نمایندگان ویژه و سفرای کشورهای منطقه و همسایه افغانستان حضور داشتند.
23 خرداد 1403، نشست اسلو برای افغانستان، طالبان دعوت نشد
23 الی 25 خرداد نشست اسلو برای افغانستان برگزار شد و دولت نروژ به دنبال اعتراض شماری از فعالان مدنی افغان از دعوت مقامات کابل به این نشست منصرف شد.
هدف از برگزاری این نشست گفتگو درباره وضعیت کنونی افغانستان و بررسی تحقق وعدههای طالبان به جامعه بینالمللی است.
این نشست به عنوان اهرم فشار جامعه بینالمللی برای دستیابی به راههایی برای ادامه تعامل با حکومت کنونی افغانستان اعلام شده است.
10 تیر1403، نشست دوحه 3 و حضور هیئت طالبان
10 و 11 تیرماه 1403، نشست دوحه 3 با حضور نمایندگانی از ۲۵ کشور جهان به میزبانی سازمان ملل متحد در پایتخت قطر برگزار شد.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، نور احمدآغا، معاون افغانستان بانک، عبدالحق همکار، معاون مبارزه با مواد مخدر وزارت کشور حکومت سرپرست و مشاوران وزارت صنعت و تجارت طالبان به نمایندگی از حکومت سرپرست افغانستان در نشست دوحه ۳ شرکت کردند.
این درحالی است که سازمان ملل امیدوار بود که بتواند با دستاوردی بزرگ در میدان انتقادهای گسترده ای که به عملکرد این سازمان در جریان نشست دوحه وارد شده بود، از این نشست خارج شود و نماینده آن با دستانی پر به سازمان ملل برگردد.
اما باید گفت که نشست دوحه برای سازمان ملل نتیجه ای جز خطاهای رخ داده به بار نیاورده است.
14 تیر 1403، کنفرانس ترانس هیمالیا در چین و حضور مقامات طالبان
14 تیر 1403، چهارمین نشست مجمع همکاریهای بینالمللی ترانس هیمالیا با حضور وزرا و مقامات عالی رتبه کشورهای مختلف برگزار شد. هیاتی به ریاست محمد حنیف، سرپرست وزارت اقتصاد طالبان در این نشست شرکت کرد.
کشورهای حوزه هیمالیا در این نشست بینالمللی درباره روابط اقتصادی، ارتباطات منطقهای و تغییرات اقلیمی این منطقه گفتوگو کردند.
برخی کارشناسان این نشست را یک مکانیزم چینی و ضد هند میدانند که چین تلاش میکند از طریق آن روابط خود را با کشورهای جنوب آسیا مدیریت کند.
چینیها در پروژههای مختلف در افغانستان حضور دارند. در حقیقت چین در حالی که طالبان را به رسمیت نشناخته ولی سعی دارد روابط گسترده با افغانستان بعد خروج آمریکا داشته باشد.
1 مهر 1403، هفتاد و نهمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل و کرسی خالی طالبان
1 مهر 1403،نمایندگان بیشتر از ۱۹۰ کشور جهان در هفتادونهمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل حضور یافتند.طالبان به دلیل عدم به رسمیت شناخته شدن بین المللی در این نشست دعوت نشد.
طالبان به دلیل عدم به رسمیت شناخته شدن بین المللی در این نشست دعوت نشده است. این گروه از زمان کنترل قدرت همواره در تلاش برای کسب کرسی سازمان ملل بوده اند.
2 مهر1403، نشست سران بریکس در روسیه و رد درخواست حضور طالبان
2 و 3 مهر 1403،نشست سران بریکس در شهر کازان روسیه برگزار شد،جایی که شرکت کنندگان در مورد ایجاد یک پلت فرم پرداخت دیجیتال و راههای افزایش تجارت با ارزهای ملی بحث کردند. این اجلاس با شرکت ۳۶ کشور از جمله ۲۲ کشور در سطح روسای جمهور و رهبران ۶ سازمان بین المللی برگزار شد.
ریانووستی، خبرگزاری دولتی روسیه گزارش داد که طالبان با ارسال نامهای به یوری اوشاکوف، دستیار ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، خواهان حضور در نشست رهبران بریکس شده است.اما با این وجود طالبان به این نشست دعوت نشد.
13 مهر 1403، ششمین نشست فرمت مسکو و حضور طالبان
13 مهر 1403، ششمین نشست فرمت مسکو برای افغانستان به میزبانی روسیه برگزار شد. امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجه طالبان به عنوان نماینده این کشور در این نشست شرکت کرد.
در این نشست علاوه بر سرپرست وزارت خارجه افغانستان و نمایندگان کشورهای پاکستان، ایران، چین، هند، قیرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان، شرکت کردند.
نمایندگان ایران و روسیه در این نشست ضمن انتقاد از عملکرد آمریکا در قبال افغانستان، خواستار رفع انسداد دارایی ها و لغو تحریم های یکجانبه علیه کابل با ضرورت بازسازی افغانستان، شدند.
25 مهر1403، نشست سران سازمان همکاری شانگهای در پاکستان، طالبان دعوت نشد
25 و 26 مهر1403، نشست سران سازمان همکاری شانگهای به میزبانی اسلام آباد برگزار شد. در این اجلاس ۲۰۰ هیئت از جمله روسای کشورهای مختلف از جمله لی که چیانگ نخست وزیر چین، نخست وزیر روسیه، سوبرامانیام جایشانکار وزیر خارجه هند، شرکت کردند.
اما طالبان به این اجلاس دعوت نشد.دبیرخانه این نشست در خصوص عدم دعوت طالبان گفت که حکومت سرپرست افغانستان اکثر مفاد توافقنامه همکاری شانگهای و افغانستان را به رسمیت نشناخته است و همچنین دولت سابق افغانستان را به عنوان سلف خود به رسمیت نمی شناسد.
افغانستان در ۷ ژوئن ۲۰۱۲ عضو ناظر سازمان همکاری شانگهای شد و از سپتامبر ۲۰۲۱ تاکنون غیر فعال بوده است.
21 آبان 1403 نشست کشورهای عربی و اسلامی در ریاض و محرومیت طالبان
21 آبان 1403، نشست اضطراری سران کشورهای عربی و اسلامی در مورد جنگ غزه و لبنان در ریاض، پایتخت عربستان سعودی برگزار شد.
این نشست با حضور مقامات کشورهای مختلف عربی و اسلامی برگزار شد و هدف اصلی آن بررسی و اتخاذ موضع در برابر بحرانهای جاری در غزه و لبنان بود. طالبان به این نشست دعوت نشد.
چرا هنوز جهان طالبان را به رسمیت نشناخته است؟
همانطور که تاریخ در طول سه سال گذشته گواه می دهد، هنوز هیچ کدام از کشورهای دنیا نتوانسته اند گزینه به رسمیت شناختن طالبان را بپذیرند. در این مدت ارتباط جهان با طالبان صرفا به صورت تعامل سیاسی بوده است. دنیا صرفا به صورت غیر رسمی با طالبان ارتباط داشته است اما حاضر نیست این گروه را به عنوان یک دولت به رسمیت بشناسد و شامل مرادوات سیاسی معمول در عرف دیپلماتیک سازد.
حتی در این مدت، طالبان صرفا به نشست هایی که محوریت افغانستان دارند دعوت شده است و این گروه غایب نشست های بین المللی سطح بالا بوده است چرایی آن هم عدم پاسخ مثبت طالبان به درخواستهای داخلی و بینالمللی در مورد نوع نظام، انتخابات، دموکراسی و حقوق بشر است.
بنابراین برای طالبان الزامی است که در چارچوب قوانین بین المللی عمل کرده و به فکر تعامل مثبت با جهان فراتر از گفتار باشد؛ زیرا عدم دعوت طالبان در نشست های مهم بین المللی نشان میدهد جامعه جهانی هنوز عملکرد گذشته و جنگ بیست ساله این گروه علیه نظام مورد حمایت جامعه جهانی را فراموش نکرده است و در تعامل با این گروه عجلهای نخواهد کرد. از سوی دیگر، با وجود گشایش درهایی از تعامل هنوز عملکرد این گروه نتوانسته است جواز حضور آنها در نشست های بین المللی را فراهم کند.