فرمان خلع سلاح: ثبات امنیت یا کنترل قدرت

به گزارش ایراف، در این تحلیل آمده است که هبت الله آخوندزاده، رهبر عالی طالبان، در اقدامی مهم برای تشدید کنترل بر دارایی های نظامی افغانستان، فرمانی صادر کرده است که توزیع و استفاده از تجهیزات نظامی را تحت نظارت و مجوز مستقیم او متمرکز می کند.

این تحلیل این گام را نقطه عطف مهمی در مدیریت زرادخانه گسترده افغانستان، به ویژه تمرکز بر تسلیحات و تجهیزات به جا مانده از نیروهای ایالات متحده و متحدان در طول عقب نشینی آنها می داند. هدف این فرمان رسیدگی به نگرانی‌های داخلی و خارجی است و پیچیدگی‌های مدیریت منابع نظامی در کشوری که هنوز با بی‌ثباتی دست و پنجه نرم می‌کند و از دهه‌ها درگیری بیرون آمده است را برجسته می‌کند.

تصمیم هیبت الله آخوندزاده برای به عهده گرفتن نظارت مستقیم بر تجهیزات نظامی نشان دهنده قصد او برای تحکیم قدرت و ساده سازی زنجیره فرماندهی است. رهبر طالبان با متمرکز کردن کنترل به دنبال جلوگیری از هرگونه استفاده غیرمجاز از این منابع است که در صورت سوء مدیریت می تواند منجر به درگیری داخلی یا حتی تهدیدی برای امنیت منطقه شود.

این فرمان حاکی از تغییر قابل توجهی در پویایی قدرت در رهبری طالبان است که اختیارات شخصیت های کلیدی مانند یعقوب مجاهد وزیر دفاع و سراج الدین حقانی وزیر کشور(داخله) را که پیش از این بر دارایی های نظامی افغانستان تسلط زیادی داشتند، محدود می کند.

به نظر می رسد این فرمان پاسخی مستقیم به نگرانی های فزاینده کشورهای همسایه در مورد جریان کنترل نشده تسلیحات در داخل افغانستان باشد. از زمان تسلط طالبان در اوت 2021، گزارش‌های متعددی مبنی بر افتادن سلاح‌های آمریکایی به دست گروه‌های غیرمجاز، منتشر شده است. پتانسیل استفاده از این سلاح ها در درگیری های منطقه ای یا عبور از مرزها، کشورهایی مانند پاکستان، ایران و کشورهای آسیای مرکزی را نگران کرده است.

هدف آخوندزاده با در دست گرفتن کنترل فرآیند توزیع، جلوگیری از سوء استفاده از این منابع نظامی است که در غیر این صورت می تواند منطقه وسیع تر را بی ثبات کند. این اقدام می تواند به عنوان تلاشی برای اطمینان دادن به کشورهای همسایه در نظر گرفته شود که طالبان اقداماتی را برای جلوگیری از تبدیل شدن افغانستان به پایگاهی برای تروریسم فرامرزی یا فعالیت های شورشی انجام می دهند.

در بخش دیگری از این تحلیل آمده است که تصمیم برای محدود کردن اختیارات رهبران ارشد طالبان، از جمله وزیر دفاع یعقوب و وزیر داخله حقانی، جنگ قدرت در سلسله مراتب طالبان را آشکار می کند. یعقوب و حقانی هر دو شخصیت‌های با نفوذ با جناح‌ها و وفاداران خود هستند و از لحاظ تاریخی کنترل قابل‌توجهی بر تصمیم‌های نظامی داشتند. فرمان آخوندزاده عملاً قدرت آنها را کاهش می دهد و نشان دهنده قصد او برای تقویت تسلط بر دستگاه نظامی طالبان است. این تمرکز قدرت ممکن است به اصطکاک در درون رهبری طالبان منجر شود، زیرا توازن قوا را تغییر می‌دهد. با این حال، می‌تواند منجر به یک رویکرد منضبط‌تر و یکپارچه‌تر برای مدیریت دارایی‌های نظامی افغانستان شود و خطر درگیری‌های داخلی و سوء استفاده احتمالی از سلاح‌ها را کاهش دهد.

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=40721
اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها