تاثیر افغانستان بر روابط ایران و پاکستان؛ همکاری‌های اقتصادی کلید حل بحران‌های منطقه‌ای است

به گزارش ایراف، محسن روحی صفت دیپلمات ارشد پیشین در گفتگو با خبرنگار ایراف در خصوص تاثیر افغانستان بر روابط ایران و پاکستان، گفت: هم کشور ما و هم کشور پاکستان هردو نیازمند امنیت هستیم و امیدوارم کشور افغانستان زمینه ساز امنیت ایران و پاکستان باشد نه اینکه تشدید کننده ناامنی باشد.در دوره های مختلف نقش افغانستان متفاوت بوده است. بعضی زمان ها نقش های مثبتی در جهت همزیستی مسالمت ایران و پاکستان ایفا کرده است و در بعضی زمان ها هم نقش منفی داشته است.ما همیشه به دنبال این بودیم ایران ، پاکستان و افغانستان همکاری توسعه آمیزی باهم داشته باشند.

وی در ادامه با اشاره به ضعف هر سه کشور ایران، پاکستان و افغانستان بیان داشت: پاشنه آشیل هر سه کشور ایران، پاکستان و افغانستان عدم توسعه اقتصادی است و این سه کشور در جهت توسعه اقتصادی می‌توانند با هم همکاری های فراوان داشته باشند.زمانی که این کشورها توسعه اقتصادی نیافته باشند، دچار بحران هایی می‌شوند که بر روی همدیگر تاثیر می‌گذارند. بنابراین ما مایل به توسعه اقتصادی هر سه کشور هستیم. زیرا آثار مثبتی برای همه این کشورها دارد.

این دیپلمات ارشد در ادامه به سطح روابط پایین ایران و پاکستان اشاره کرد: رهبران ایران و پاکستان همیشه سعی کردند سطح روابطشان را ارتقا دهند. افزایش سطح ارتباط ایران و پاکستان هم برای خود این دو کشور تاثیرات مثبتی داشته و هم بر افغانستان نیز تاثیرات مثبتی گذاشته است.

روحی صفت افزود: حجم مناسبات ایران و پاکستان در حد مناسباتی که باید بین دو کشور بزرگ و همسایه وجود داشته باشند، نیست و در واقع هم سطوح میانی هم در سطوح عالی باید روابط ایران و پاکستان فراتر تر از این حد باشد. ایران و پاکستان در سطوح اقتصادی، نظامی و امنیتی می‌توانند ارتباطات وسیعی داشته باشند.این ارتباطات باعث از بین رفتن سوءتفاهم ها و تبدیل سوءتفاهم ها به نقطه قوت می‌شود.

وی در ادامه در خصوص تاثیر قدرت های بزرگ مانند آمریکا و چین بر روابط ایران و پاکستان عنوان کرد: در دهکده جهانی امروز هیچ کشوری مصون از تاثیر هیچ کشور دیگری نیست و تمام کشورها وابسته به میزان قدرتشان بر روی یکدیگر تاثیر می‌گذارند.

این دیپلمات ارشد سابق در ادامه گفت: آن قدرتی که از لحاظ نظامی، اقتصادی و…در دنیا برتر باشد به طبع تاثیرات بیشتری بر دیگر کشورها می گذارد. آمریکا بر تمام قاره ها تاثیرات زیادی می‌گذارد اما مهم این است که همه این تاثیرات آن هدف مورد نظر آمریکا نیست و ممکن است آمریکا چیزی فراتر از اینها بخواهد اما به دلیل توانایی هایش قطعا تا حدودی بر کشور ما و روابط ما با سایر کشورها از جمله پاکستان نیز تاثیر گذار است.

روحی صفت با اشاره به تاثیر آمریکا بر عدم همکاری ایران و پاکستان در زمینه انرژی توضیح داد: حدود ۳۰ سال است که ایران و پاکستان سعی دارند در زمینه انرژی باهم همکاری کنند اما آمریکا اجازه نداده است این همکاری صورت بگیرد. قطعا پاکستان به انرژی ما نیاز دارد، در طول این سالها دولت‌های مختلفی در پاکستان روی کار آمده است و همه این دولت ها نیز مایل به همکاری با ایران بودند اما به علت قدرتی مانند آمریکا چنین همکاری تا امروز رخ نداده است.

وی ادامه داد: نکته مهمی که وجود دارد این است که همه کشورهای قدرتمند یک سری توانایی ها دارند یک سری محدودیت ها دارند آمریکا نیز در طول ۴۰ سال گذشته تلاش های زیادی برای اهداف خاصی بر علیه ما انجام داده است اما با ناکامی مواجه شده است و این نشان دهنده این است قدرت‌های بزرگ تاثیرگذار هستند اما قطعا محدودیت نیز دارند.

این دیپلمات ارشد سابق در ادامه از ناتوانی قدرت های بزرگ در برخی مسائل پرده برداشت: قدرت های بزرگ هم دارای توان هستند هم دارای ناتوانی هستند. چین هم یک قدرت بزرگ است و در کشور پاکستان نیز نفوذ خوبی دارد اما محدودیت هایی نیز دارد و گروه های افراطی در پاکستان با چینی ها درگیر می‌شوند و این نیز یک محدودیت برای چین  محسوب میشود.

روحی صفت در پایان با تاکید افزایش ارتباطات ایران و پاکستان اذعان کرد: چارچوب سیاست های ایران و پاکستان باید از موضوعات امنیتی به موضوعات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی شیفت کند.

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=39536
اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها