جنبش تحفظ پشتون یک قدرت سیاسی است نه نظامی

جنبش تحفظ پشتون 11 الی 13 اکتبر در خیبر ایالت خیبرپختواه برگزار شد که در آن تقریبا 5 هزار نفر شرکت کردند و علاوه بر تقریبا 80 سازمان مختلف از قوم پشتون، تمام احزاب سیاسی به جزء احزاب دولتی نظیر مسلم لیگ و حزب مردم حضور داشتند.

هدف تشکیل این جرگه مقابله با  اقدامات خشونت آمیز تحریک طالبان پاکستان در کشور و به صورت خاص در ایالت خیبرپختوانخوا بود. اگرچه تی تی پی خواستار تجزیه مناطق قبائلی تحت اداره دولت فدرال پاکستان است اما آسیب اصلی آن به مردم عادی وارد می شود.

بنابراین جنبش تحفظ پشتون (پی تی ام) برای حل این مسئله اقدام به تشکیل جرگه قومی کرد. اما تقریبا دو هفته قبل از این اقدام دولت پاکستان این گروه را غیرقانونی معرفی کرد. اما فشار این جرگه به قدری زیاد بود که اجلاسی با حضور سروزیر ایالت خیبرپختونخوا و سایر رهبران جنبش تحفظ پشتون تشکیل شد و تصمیم بر این شد که که این جرگه از طریق مسالمت آمیز به مقابله با تحرکات تی تی پی بپردازد و به راه حلی در این زمینه دست یابد.

پس از برگزاری جرگه بر 21 نکته تاکید شد که در اینجا به برخی از مهم ترین آنها می پردازیم:

اولین خواست جرگه قومی پشتون خروج نیروهای نظامی و تحریک طالبان پاکستان از ایالت خیبرپختونخوا و عدم هرگونه عملیات تروریستی در این ایالت است.

خواست دوم این جرگه، تسهیل تجارت با افغانستان بود. پی تی ام همچنین عنوان کرد که مردم خیبرپختونخوا از منابع این ایالت چه نفت باشد چه گاز و چه مواد معدنی بهره ببرند و بر این منابع حق داشته باشند.

این  جرگه در چهارمین درخواست خود خواهان تامین بدون وقفه برق در منطقه و همچنین برنامه ریزی در این خصوص به ویژه در مناطق قبیله ای شد.

درخواست پنجم این جرگه حل بی اعتمادی بین مناطق قبیله ای و فراهم کردن ساز و کاری برای حل این مسئله است.

همچنین این گروه خواستار مقابله با اقدامات زورگیرانه و باج ستانی تحریک طالبان پاکستان از مردم شد.

افزون بر این عملیات ضد تروریستی «ضرب عضب» که در سال 2014 آغاز شد منجر به بی خانمانی تعدادی از افراد شد و خواست دیگر این جرگه سازماندهی و تامین دوباره سرپناه برای این افراد است.

این گروه همچنین خواستار پایان مداخله ارتش در مسائل سیاسی کشور شد.

افزون بر این، رسمی در مناطق قبیله ای که با هم دشمنی دارند، وجود دارد مبنی براینکه اگر کسی در قبیله توسط گروه دیگر کشته شد. مردی که در قبیله ی قربانی است خواه پدرش باشد، برادارش و یا فررزند پسرش، دختری از قبیله ی قاتل را به همسری خود می برد که جرگه قومی پشتون خواهان پایان دادن به این رسم است.

همچنین درخواست تشکیل یک کمیسون قضایی برای پاسخگو بودن عاملان قتل چهار نفر از اعضای پی تی ام داده شده است.

در پایان عقیده بنده این است که جنبش تحفظ پشتون به هرحال به عنوان یک قدرت سیاسی ظاهر شده و روی کار آمده است و این گروه، یک قدرت سیاسی است، نه نظامی. هدف این گروه نیز ملی است و نه مذهبی. از این رو تحریک طالبان پاکستان، آن را خطری برای خود حس می کند.

درمورد مساله افغانستان و حمایت آن از این جرگه گفت که حکومت سرپرست افغانستان نیز از جرگه ملی پشتون حمایت کرده است و باید دید که افغانستان چقدر در این مسئله مداخلت می‌کند.

اگر به لحاظ تاریخی به این مسئله نگاه کنیم می بینیم که پشتون ها در دو طرف مرزها هم در افغانستان و هم در پاکستان حضور دارند، قبائل افراطی ای هستند. بنابراین با در نظر گرفتن این وضعیت می بینیم که چنین مسئله ای در مرز های افغانستان با دیگر همسایگانش وجود ندارد.

علاوه بر این، این مسئله ای است که باید به صورت قبیله ای حل شود و نمی توان از طریق اداری و دولتی آن را حل کرد. چرا رسم و رسوم و سنت های چند صد ساله اقوام همچنان رعایت می شوند و آنها حاضر به ترک این رسوم نیستند.

از این رو تأثیرات توسعه مدرن در جهان بر این مناطق قبیله ای به ویژه مناطق افراطی خود یک چالش است. عمق این فاجعه را با این موضوع می‌توانید درک کنید که برخی از پشتون هایی که در دوطرف مرزها زندگی می کنند مخالف واکسناسیون برای جلوگیری از فلج اطفال هستند و آنها حتی به کسانی که قصد واکسناسیون دارند و یا برای افراد مبتلا دارو می آروند، حمله می‌کنند که برخی از موارد، این حملات منجر به کشته شدن این افراد نیز می شود.

دلیل این امر نیز آن است که در این قبایل این ذهنیت ایجاد شده که این واکسن ها منجر به بدخلقی بچه ها و ایجاد عوارضی در خلقیات آنها می شوند. البته ملاها بیشترین نقش را در ایجاد این ذهنیت در مردم داشته اند.

 به عقیده بنده، حملاتی که تحریک طالبان پاکستان به مناطق قبیله ای و به ویژه ارتش پاکستان کرده است باعث به وجود آمدن یک تنش شده است. و قطعا جنبش تحفظ پشتون، در تصمیم خود برای تشکیل جرگه  رضایت دولت پاکستان را نیز در نظر گرفته است. بنابراین می توان گفت که این جرگه پس از نوعی تفاهم میان همه احزاب می تواند برگزار شود و جای امیدواری است که در آینده نتایج بهتری به همراه داشته باشد.

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=39486
اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها