به گزارش ایراف، به نقل از روزنامه پاکستان دیلی، «سردار احمد شکیب»، کاردار سفارت حکومت سرپرست افغانستان در اسلام آباد طی سخنرانی در سمیناری تحت عنوان «تقویت روابط اقتصادی پاکستان، افغانستان و آسیای مرکزی» که توسط موسسه مطالعات منطقه ای (IRS) برگزار شده بود، گفت: برخی عناصر ممکن است وارد پاکستان شوند اما افغانستان اجازه نخواهد داد از خاک این کشور توسط گروه های تروریستی علیه پاکستان استفاده شود.
او عنوان کرد که پاکستان خانه دوم ماست و ما خواهان بی ثباتی در این کشور نیستیم.
این درحالی است که به گفته برخی از خبرنگاران در این نشست مقامات امنیتی پاکستان از مدت ها پیش معتقدند که تحریک طالبان پاکستان از خاک افغانستان علیه پاکستان استفاده می کند و از زمان تسلط طالبان بر افغانستان در سال 2021، حوادث خشونت آمیز به طور قابل توجهی افزایش یافته است.
سردار شکیب اما این موضوع را نپذیرفت و گفت: «طبق موضع ما، دولت ما اجازه استفاده از خاک افغانستان علیه پاکستان و دیگران نمیدهد».
وی تاکید کرد که پاکستان خانه دوم ماست و ما خواهان بی ثباتی در این کشور نیستیم.
نماینده افغانستان ابراز امیدواری کرد که دولتش مشکل با پاکستان را از طریق گفتگو حل کند.
تجارت بین پاکستان و افغانستان؟
وی در مورد روابط تجاری گفت که روابط تجاری و اقتصادی بین پاکستان و افغانستان دیرینه است که با چالش های جاری و همچنین برخی تحولات مثبت، مشخص می شود.
سردار احمد شکیب گفت: «افغانستان یک شریک تجاری مهم برای پاکستان در منطقه است، به ویژه از نظر ترانزیت و صادرات. اقدامات تسهیل تجارت از طریق گذرگاه چمن و تورخم وجود دارد و این روابط برای هر دو اقتصاد اهمیت حیاتی دارد. با این حال، سطح تجارت به دلیل برخی مشکلات به طور مستمر با مشکلاتی روبرو بوده است، اگرچه حکومت سرپرست همیشه به آینده ای بهتر معتقد است.»
موانع عمده در روابط تجاری و اقتصادی پاکستان و افغانستان
سردار شکیب در ادامه این نشست خاطرنشان کرد که روابط تجاری بین افغانستان و پاکستان با چندین موانع مهم روبرو است.
وی گفت: نبود قراردادهای تجاری مدرن بین دو کشور، سیاستهای دامپینگ، بستن مکرر گذرگاهها، محدودیت تسهیلات گمرکی، افزایش ناگهانی و یکجانبه تعرفهها، بازرسی غیرضروری خودروهای بارگیری شده و موارد دیگر مانع جریانهای تجاری شده است.
این مقام طالبان با بیان اینکه اقداماتی برای بهبود روابط تجاری و اقتصادی دوجانبه انجام می شود، گفت: اولین گام برای بهبود این روابط سرمایه گذاری در زیرساخت های تجاری است که ساده سازی فرآیندهای گمرکی و تقویت تسهیلات تجاری می تواند به نفع هر دو کشور باشد.
او همچنین افزود که توسعه خطوط حمل و نقل، مانند افزایش خطوط ریلی و تقویت شبکه های جاده ای، می تواند دسترسی به بازارهای منطقه را تسهیل کند.
علاوه بر این، ایجاداعتماد متقابل و تقویت گفتگوهای دیپلماتیک برای دستیابی به منافع تجاری بلندمدت ضروری است. هر دو کشور همچنین می توانند تجارت دوجانبه را از طریق اجرای توافقنامه تجارت ترجیحی (PTA) بهبود بخشند.
پیش بینی ادغام افغانستان در ابتکار کمربند-جاده از طریق سی پک
نماینده افغانستان بر این عقیده بود که سی پک (CPEC) فرصت های زیادی برای منطقه ایجاد می کند که می تواند به نفع افغانستان باشد. علاوه بر این، مشارکت افغانستان در طرح کمربند و جاده نه تنها سرمایه گذاری در زیرساخت های این کشور را افزایش می دهد، بلکه کشورهای منطقه را به هم نزدیکتر می کند.
وی ادامه داد: توسعه شبکههای ریلی، احداث جادهها و بهسازی تأسیسات مرزی گامهای مهمی در راستای تقویت روابط اقتصادی منطقهای خواهد بود.