به گزارش ایراف، صندوق جمعیت سازمان ملل متحد از نیاز شدید افغانستان به ماما خبر داده و اعلام کرده است که افغانستان نیاز فوری به ۱۸ هزار مامای ماهر دارد.
در حالیکه تحصیل زنان و دختران در افغانستان تحت حاکمیت طالبان ممنوع است، صندوق جمعیت سازمان ملل متحد از افزایش مرگومیر مادران هشدار داده و گفته که افغانستان نیاز فوری به ۱۸ هزار مامای ماهر دارد.
این صندوق همچنین هشدار داده که اگر این نیاز برآورده نشود، زندگی زنانی بسیاری به خطر میافتد.
این در حالی است که افغانستان یکی از بالاترین نرخهای مرگ و میر مادران باردار را در جهان دارد.
صندوق جمعیت سازمان ملل میگوید که ماماها میتوانند حدود ۹۰ درصد نیازهای فوری بهداشت باروری مادر، نوزاد و دختران نوجوان را برآورده کنند.
طبق گزارش این صندوق، در سطح جهانی نیز به حدود ۹۰۰ هزار قابله آموزش دیده دیگر نیاز است.
طبق این گزارش، در افغانستان برای رسیدگی به تقاضای بیمارستانها، به ۱۸ هزار مامای ماهر نیاز فوری وجود دارد. کمبودی که اگر جبران نشود، میتواند زندگی بسیاری را به خطر اندازد.
صندوق جمعیت ملل متحد گفته که در سال ۲۰۲۱ از بیش از ۷۰ درمانگاه خانوادگی در افغانستان حمایت میکرد؛ اما این رقم اکنون با وجود محیط عملیاتی بسیار چالشبرانگیز، بیش از شش برابر شده و به ۴۷۷ درمانگاه رسیده است.
طبق این گزارش، این کلینیکها از سال ۲۰۲۱ به بیش از پنج میلیون افغان کمک کرده تا به خدمات حیاتی بهداشتی، به ویژه در مناطق دورافتاده و صعبالعبور دسترسی پیدا کنند.
در گزارش صندوق جمعیت سازمان ملل آمده است که افغانستان از دیرباز دارای یکی از بالاترین نرخهای مرگومیر مادران در جهان بوده است. به طوری که هر ساعت یک زن به دلیل عوارض بارداری و زایمان جان خود را از دست میدهد.
به گفته این صندوق، این مرگومیرها تا حد زیادی با مراقبتهای ماماهای ماهر قابل پیشگیریاند.
صندوق کودکان سازمان ملل گزارش داد که در هر ۱۰۰ هزار تولد، ۶۳۸ مادر جان خود را در جریان وضع حمل از دست میدهند که علت آن فقر، دسترسی محدود به خدمات بهداشتی و نابرابری جنسیتی است.
این صندوق با اشاره به محدودیتهایی که طالبان برای آموزش، کار و سفر زنان وضع کرده، گفت که چشمانداز این وضعیت برای زنان و دختران و نسلهای آینده در افغانستان خطرناکتر به نظر میرسد.