به گزارش ایراف، حسن نوریزاده، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان رضوی گفت: اساسنامه منطقه ویژه اقتصادی دوغارون که مالکیت زمین آن در انحصار دولت است، به تازگی در نشست شورای عالی مناطق آزاد کشور تصویب و ابلاغ شد و تنها مرحله تایید آن توسط شورای نگهبان مانده است که مدت زمان زیادی طول نخواهد کشید.
وی بیان کرد: شرق کشور بویژه استان خراسان رضوی از وجود منطقه آزاد تجاری – صنعتی محروم بوده است، پس از پیگیریهای مستمر برای تبدیل مناطق ویژه اقتصادی سرخس و دوغارون در این استان به مناطق آزاد، زمینه عملیاتی شدن این طرح ها فراهم شد و به تصویب رسید.
معاون استاندار خراسان رضوی ادامه داد: منطقه ویژه اقتصادی سرخس به جهت موقوفه بودن زمینهای آن (تحت مالکیت آستان قدس رضوی است) و طی شدن بخشی از فرآیند اداری آن در خارج از مجموعه دولت، کمی بیشتر از منطقه ویژه اقتصادی دوغارون زمان برد.
به گفته وی، نقش تولیت آستان قدس رضوی به تسریع در فرآیند اداری تبدیل منطقه ویژه اقتصادی سرخس به منطقه آزاد کمک شایانی کرد.
وی اظهار کرد: در یکی از بندهای اساسنامه منطقه آزاد سرخس باید نظرات آستان قدس رضوی لحاظ شود، چراکه سرخس به جهت موقوفه بودنش شرایط متفاوتی نسبت به سایر مناطق آزاد کشور دارد، لذا فرآیند اداری آن قدری طول میکشد.
نوری زاده گفت: با هماهنگی که بین مجموعه آستان قدس رضوی و دولت وجود داشت، مقرر شد یکشنبه هفته گذشته طرح به تصویب شورای عالی مناطق آزاد برسد، اما این نشست لغو شد و نگران بودیم که تصویب اساسنامه تبدیل منطقه ویژه اقتصادی سرخس به منطقه آزاد به دولت چهاردهم موکول شود.
وی تصریح کرد: خوشبختانه در انتهای هفته گذشته نشست شورای عالی مناطق آزاد برگزار و اساسنامه تبدیل منطقه ویژه اقتصادی سرخس به منطقه آزاد تصویب و برای تایید به شورای نگهبان ارسال شد.
وی با بیان اینکه بزودی نتیجه بررسی تبدیل مناطق ویژه اقتصادی سرخس و دوغارون به مناطق آزاد از سوی شورای نگهبان اعلام میشود، افزود: تبدیل منطقه ویژه اقتصادی به منطقه آزاد مزایای زیادی برای سرخس و دوغارون از بعد شهرستانی و برای خراسان رضوی و کشور از بعد ملی و بینالمللی خواهد داشت.
معاون استاندار خراسان رضوی گفت: سرمایه گذاران در مناطق آزاد از بخشودگیهای زیادی برخوردار میشوند و در مجموع جذب سرمایه گذار خارجی در این مناطق آسانتر است، هم اینک نیز سرمایهگذاران روسی، چینی و ترکیهای برای سرمایه گذاری در منطقه آزاد سرخس اعلام آمادگی کردهاند.
وی اظهار کرد: درآمدهای حاصل از سرمایه گذاری در مناطق آزاد تجاری- صنعتی به رشد منطقه پیرامونی آن و ساکنین شهرستانها کمک زیادی میکند، ضمن اینکه سرخس در منطقه استراتژیکی قرار گرفته است که میتواند مسیر تبادل کالا از روسیه به سمت کشورهای مختلف واقع در ضلع شرق به غرب کریدرو شمال به جنوب را برقرار کند.
وی اضافه کرد: قرار گرفتن مرزهای ورودی استان خراسان رضوی در مسیر خط ریلی شاخه شرقی کریدور شمال – جنوب موقعیت ممتازی را برای منطقه ویژه اقتصادی سرخس فراهم میکند.
منطقه ویژه اقتصادی سرخس در ۱۷ کیلومتری شهر مرزی سرخس، در کنار جاده ترانزیتی به مقصد مشهد و همجوار با خط آهن بین المللی منتهی به ترکمنستان و دیگر کشورهای آسیای مرکزی واقع شده است. منطقه ویژه اقتصادی دوغارون در سال ۱۳۸۹ با گرایش تولید و تجارت در نقطه صفر مرزی ایران با افغانستان تاسیس شد. فاصله این منطقه تا شهر مشهد ۲۴۰، تایباد ۱۸ و هرات افغانستان ۱۲۰ کیلومتر است.
با توجه به نیاز و استقبال بازار افغانستان، به عنوان مهمترین وارد کننده کالاهای ایرانی، اکنون گمرک و منطقه ویژه اقتصادی دوغارون مهمترین معبر رسمی کشور برای تامین مایحتاج مردم افغانستان شناخته میشود. از این رو میتوان از این دو گمرک انتظار درآمد بالایی برای کشور داشت.
پیشنهاد می شود: در صورت ایجاد زیرساخت، دوغارون آماده تبدیل به منطقه آزاد اقتصادی است.