عملیات ارتش پاکستان در منطقه چیلاس

عملیات ارتش پاکستان در منطقه چیلاس

به گزارش ایراف؛ از دستاوردهای این عملیات می‌توان به کشته شدن فرمانده شورشی، شاه فیصل اشاره کرد که در حمله به اتوبوس مسافربری در گلگت که منجر به کشته شدن ده نفر شد، دست داشت.

به گزارش ایراف، از سال ۲۰۲۲ تاکنون عملیات‌های هدفمند علیه ستیزه‌جویان در نقاط مختلف کشور پاکستان از جمله خیبر پختونخواه در حال انجام است.

نیروهای امنیتی درگیر یک مبارزه‌ شدید علیه شبه‌نظامیان هستند که تقریباً هر روز تلفاتی در آن گزارش می‌شود.

شدت عملیات‌ها اخیراً پس از حملات گسترده علیه نیروهای امنیتی در مناطق جنوبی خیبر پختونخواه، از جمله لکی مروت، بنو، وزیرستان شمالی، وزیرستان جنوبی، تَنک و دیرعلاءالدین خان، افزایش یافته است.

ارتش پاکستان نیز چندین عملیات موفقیت آمیز انجام داده است. در این عملیات‌ها تعدادی از شبه‌نظامیانی که به دلیل نقش‌آفرینی در خشونت‌های ضد دولتی تحت تعقیب بودند، کشته شدند.

با وجود عملیات‌های مختلفی که نیروهای امنیتی در دو دهه گذشته انجام داده‌اند، فعالیت‌های ستیزه‌جویانه در منطقه همچنان پا برجاست. با این حال، در عملیات‌های اخیر، تروریست ها چندین رهبر و جنگجوی کلیدی خود را از دست داده‌اند.

قابل ذکر است که طالبان افغانستان در برخی مناطق از طالبان پاکستان به طور علنی حمایت می‌کنند.

در چندین مورد، مشخص شده است که تروریست‌هایی که در عملیات‌های مبتنی بر اطلاعات کشته شده‌اند، شهروندان افغان هستند که به طور غیرقانونی وارد پاکستان شده‌اند.

شبه‌نظامیان تحریک طالبان پاکستان که در مناطق مرزی فعالیت می‌کنند نیز از حمایت افغانستان برخوردار بوده‌اند.

با در نظر گرفتن این شرایط، دستاوردهای نیروهای امنیتی پاکستان قابل تقدیر است.

یکی از نشانه‌های اثربخشی عملیات‌های اطلاعاتی در مناطق جنوبی این است که برخی از ستیزه‌جویان به شمال خیبر پختونخواه نقل مکان کرده‌اند. تاکنون فعالیت‌های ستیزه‌جویانه در دره پیشاور نسبتاً کم بوده است.

راهبرد مقابله با تروریسم سازمان‌های امنیتی و اطلاعاتی (که تحت فرماندهی نظامی عمل می‌کنند) چنان مؤثر بوده است که فعالیت‌های ستیزه‌جویان در شهرستان‌های پیشاور، مردان، نوشهره و چارسده محدود شده است.

کشتار هدفمند، تاکتیک مورد علاقه‌ی ستیزه‌جویان بوده است.

پیشنهاد:   تهدید پاکستان به حمله بر پایگاه‌های «تی‌تی‌پی» در خاک افغانستان

با این حال، نفوذ ستیزه‌جویان در شمال خیبر پختونخواه در حال افزایش است. اقدامات اخیر آن‌ها شامل حمله به مهندسان چینی در شانگلا، تیراندازی به اتوبوسی در گلگت، حمله‌ی انتحاری به تجمعی از اعضای جمعیت علمای اسلام در باجور (منطقه‌ی قبیله‌ای تازه ادغام‌شده) و انفجار مین زمینی که منجر به کشته شدن یک سناتور سابق در همان منطقه شد، می‌گردد.

این فعالیت‌ها عمدتاً از ولایت‌های کنر و ننگرهار افغانستان طراحی و اجرا شده‌اند.

شواهد نشان می‌دهد که این حملات توسط ستیزه‌جویان پاکستانی که در آن سوی مرز افغانستان مخفیگاه و پناهگاه دارند، انجام شده است.ضور جامعه‌ای با طرز فکر افراطی در مناطق شمالی خیبر پختونخواه مدت‌هاست که شناخته شده است.

برخی از آنها در مناطق سنی‌نشین گلگت-بلتستان زندگی کرده‌اند. در دهه ۱۹۹۰، این مناطق تحت تأثیر مکتب سلفیِ «تحریک نفاذ شریعت محمدی» قرار گرفت .تأثیر آنها به مناطق سنی‌نشین هزاره و همچنین گلگت-بلتستان نیز گسترش یافته است.

اردوگاه‌های آموزشی توسط «تحریک نفاذ شریعت محمدی» در اواسط دهه ۱۹۹۰ در گلگت-بلتستان تأسیس شد. به همین دلیل بود که پس از ۱۱ سپتامبر، هزاران نفر از اعضای «تحریک نفاذ شریعت محمدی»، که به صورت محلی به «عمامه‌به‌سرهای سیاه» معروف بودند، برای پیوستن به مبارزه علیه نیروهای آمریکایی در افغانستان به این کشور رفتند.

مولانا فضل‌الله، داماد مولانا صوفی محمد و رهبر بعدی تحریک طالبان پاکستان، نیز از جمله کسانی بود که به افغانستان رفت. این افراد از طریق باجور وارد ولایت کنر افغانستان شدند. پس از بازگشت از افغانستان، بسیاری از آنها افسرده و سرخورده بودند. با الهام گرفتن از جنگ جدید در افغانستان، برخی از آنها به رهبری ملا فضل‌الله در مالاکن، به خصوص در سوات، بسیار فعال شدند.

پس از عملیات مسجد لعل در اسلام‌آباد، فضل‌الله خواستار انجام حملات انتحاری در پاکستان شد.

در جریان عملیات نظامی سال ۲۰۰۹ برای پاکسازی مالاکن، او به ولایت کنر افغانستان گریخت. او بعداً در حالی که رهبری تحریک طالبان پاکستان را بر عهده داشت، در حمله پهپادی کشته شد.

پس از خروج نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان در سال ۲۰۲۱، دولت به رهبری حزب تحریک انصاف پاکستان و رهبران وقت ارتش، مذاکرات با برخی از ستیزه‌جویان را آغاز کردند. پس از چند دور مذاکره، دولت بسیاری از ستیزه‌جویان، از جمله افراد شناخته‌شده‌ی طالبان پاکستان از منطقه مالاکن را آزاد کرد.

پیشنهاد:   آزادی بیش از 3 هزار زندانی افغان از زندان‌های ایالت سند

در این فرآیند، برخی از طالبان پاکستانی از مرز عبور کرده و به سوات رسیدند. با این حال، واکنش مردم به بازگشت آنها بسیار شدید بود. این موضوع آنها را مجبور به مخفی شدن کرد. با این وجود، طالبان در سوات هر از گاهی پشت پرده‌ی کشتارهای هدفمند در بخش مالاکن، از جمله سوات، قرار داشتند.

ذکر این نکته ضروری است که در حملات علیه مهندسان چینی در سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۴، مشخص شد که ستیزه‌جویان از هزاره و مالاکن نقش محوری داشته‌اند.

همیشه انجام عملیاتی علیه ستیزه‌جویان در گلگت-بلتستان مطرح بود. با این حال، این عملیات به دلایل مختلف به تعویق افتاد تا اینکه برخی از ستیزه‌جویان مستقر در افغانستان حملات زنجیره‌ای را در گلگت، چترال، دير و مناطق همجوار انجام دادند.

با توجه به حضور مهندسان چینی و پیشرفت‌های توسعه‌ای در منطقه، دولت مجبور است تا نظم و قانون را برقرار کند. در ۴ تیرماه، بزرگراه قراقروم بین گلگت-بلتستان و خیبر پختونخوا برای تمامی انواع تردد بسته شد. سپس یک عملیات هدفمند در منطقه کوهستانی دیامر آغاز گردید. نیروهای امنیتی موفقیت‌های قابل توجهی را در مرحله اولیه این عملیات به دست آورده‌اند، از جمله کشته شدن فرمانده شورشی یعنی آقای شاه فیصل که در حمله به اتوبوس مسافربری در گلگت که منجر به کشته شدن ده نفر شد، دست داشت.

این عملیات هدفمند برای بازگرداندن صلح وحفظ امنیت در کشور در ماه محرم و فراتر از آن بسیار مهم است.  البته باید در نظر داشت که چنین عملیات هایی تبعات سنگینی به دنبال خواهد داشت و بهتر است تمام سازمان های امنیتی و نظامی آمادگی خود را به بالاترین حد ممکن برسانند.

منبع: اندیشکده اقبال، نویسنده: سید فخار کاکاخل

 

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=30233
اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها