به گزارش ایراف، مخلص احمد در گفتوگو با خبرنگار رادیو دری در ننگرهار اظهار کرد: تجارت بین افغانستان و پاکستان در حال حاضر با مشکلاتی مواجه است و کاهش هم یافته به این دلیل که سال گذشته و امسال بخشنامههایی از طرف نهادهای دولتی پاکستانی صادر شده که در مسیر تجارت و ترانزیت برای تاجران افغانستان ایجاد مشکل کرده است.
وی افزود: به عنوان مثال ترانزیت برخی اقلام از طریق بندر کراچی پاکستان به افغانستان برای تاجران افغان ممنوع شد که در نتیجه تعدادی از تاجران افغان تصمیم به تغییر مسیر تجارت و ترانزیت خود گرفتند و بندر عباس و بندر چابهار ایران را برگزیدند.
به گفته این تاجر افغان از چند سال قبل در زمان برداشت میوه و سبزیجات تازه در افغانستان و صادرات آن به پاکستان حکومت اسلام آباد تعرفه گمرکی این اقلام را افزایش میدهد و امسال هم با صدور بخشنامهای تعرفه گمرکی انواع میوه و سبزیجات به جز پیاز را حتی تا 200 درصد افزایش داده که این مساله ضرر زیادی به دهقانان و باغداران افغانستان میرساند.
مخلص احمد یادآور شد: صادرات برخی اقلام افغانستان به کشورهای دیگر از جمله پاکستان فصلی است، یعنی در یک فصل خاص افزایش چشمگیری پیدا میکند مثلا صادرات میوه و سبزیجات در فصل تابستان افزایش مییابد.
عضو اتاق تجارت و سرمایهگذاری ولایت ننگرهار در مورد کاهش و افزایش تبادل کالا در برخی گمرکهای بین افغانستان و پاکستان در مقاطع زمانی مختلف هم گفت: گمرک اسپین بولدک قندهار برای چند ماه مسدود بود، گمرک غلام خان هم با مشکلاتی مواجه بود و رفتوآمد کالای تجاری از طریق گمرک تورخم انجام میشد، اما اکنون آن مسیرها باز است.
وی با اشاره به استفاده دولت پاکستان از تجارت به عنوان اهرم فشار برای رسیدن به خواستههای سیاسی هم گفت: تجارت بین کشورها نباید قربانی خواستههای سیاسی شود، زیرا در این صورت همه طرفها دچار زیان میشوند.
پیش از این سفارت طالبان در اسلامآباد اعلام کرد که پاکستان ۳۰۰ کامیون حامل میوه و سبزیجات بازرگانان افغان را متوقف کرد.
سفارت طالبان گفته کامیون بازرگانان افغان در گذرگاههای تورخم، اسپین بولدک و خرلاچی متوقف شده است.
پاکستان در ماههای گذشته طرحی را تصویب کرد که براساس آن رانندگان برای ورود به پاکستان نیاز به اسناد موقت دارند.
اکنون سفارت طالبان در اسلامآباد از پاکستان خواسته است تا تکمیل اسناد موقت به لاریهای حامل میوه و سبزیجات بازرگانان افغان اجازه ورود و رسیدن به مقصد نهایی را بدهد.
سفارت طالبان در اسلامآباد در اطلاعیهای نوشت که هیئتی از این سفارت روز جمعه (۲۲ تیر) در دیدار با یک مقام وزارت تجارت پاکستان، از این کشور خواست که به ۳۰۰ کامیون حامل میوه و سبزیجات اجازه ورود بدهد.
هیئت طالبان با اشاره به فصل صادرات میوه تازه و سبزیجات، نسبت به اعمال مالیات اضافی بر اموال صادراتی افغانستان ابراز نگرانی کرده است. طالبان گفته افزایش مالیات به زیان کشاورزان افغان و بازار داخلی پاکستان است.
سفارت طالبان میگوید که ماریا کازی، رئیس دفتر تجارت خارجی وزارت تجارت پاکستان، ضمن ابراز موافقت درباره ترخیص کامیونهای یادشده، در زمینه تسریع روند صدور سند پذیرش موقت و حل مشکلات کامیونهای افغانستان اطمینان داده است.
هیئت سفارت طالبان از پاکستان خواسته با توجه به رویه گذشته، نهاییشدن سند تجارت ترجیحی (PTA) میان افغانستان و پاکستان، این معافیتها مجدداً اعمال شوند.
مقامات وزارتهای تجارت پاکستان و طالبان در ماه مارچ اعلام کردند که درباره صدور اسناد موقت برای رانندگان خودروهای تجاری به توافق رسیدهاند.
محمد خرم آغا، وزیر تجارت سابق پاکستان ۲۴ تا ۲۷ مارچ به کابل رفت و مذاکرات فشردهای با نورالدین عزیزی، وزیر تجارت طالبان درباره روابط تجاری- ترانزیتی میان دو کشور داشت.
اختلاف درباره ویزا و پاسپورت رانندگان و جواز عبور از مرز، بارها موجب تعطیلی گذرگاه تورخم شده است. پاکستان هرگونه تردد از مرز را مشروط به داشتن ویزا و پاسپورت ساخته است.
این شرایط روابط اقتصادی افغانستان و پاکستان را دچار تنش جدی کرده است. در این بین تجار افغان ضررهای بسیاری دیدهاند.
روند پاکستان باعث شده افغانها به دنبال راه جدیدی باشند و سعی دارند مسیر ایران را جایگزین پاکستان کنند.