به گزارش ایراف، در این دیدار فرخادویچ، وزیر معادن جمهوری ازبکستان به همکاریهای نزدیک دو کشور در بخشهای مختلف معادن تاکید و خواهان عقد موافقتنامهای به منظور حمایت از سرمایهگذاری بین دو کشور گردید.
او در این دیدار با اشاره به ایجاد دو کارخانه بزرگ برای پروسس مس در ازبکستان افزود: این کارخانهها نیاز مبرمی به موادخام دارد که کشف و استخراج مس از افغانستان میتواند، این نیاز را برطرف کند.
نورالدین عزیزی، سرپرست وزارت صنعت و تجارت طالبان نیز با اشاره به سرمایهگذاری ازبکستان در معادن نفت و گاز شمال افغانستان خاطرنشان کرد: این منابع به ازبکستان نزدیک است و باعث دسترسی آسان ازبکستان به بازارهای منطقه خواهد شد.
عزیزی همچنین به ازبکستان پیشنهاد داد تا در بخش معادن مس ولایتهای غزنی و هرات و ایجاد استخراج مواد معدنی در افغانستان سرمایهگذاری کند.
سرپرست وزارت صنعت و تجارت طالبان در ادامه سفر خود به ازبکستان با جمشید خواجه یف، معاون صدراعظم جمهوری ازبکستان ملاقات کرد.
گسترش روابط تجاری و ترانزیتی، توازن تجارت میان دو کشور، عقد موافقتنامههای سرمایهگذاری و ترانزیتی، نهاییسازی تفاهمنامه قرنطینه بین دو کشور، همکاری در بخش راه آهن افغانستان و همکاری در انتقال برق سرخان-پلخمری از محورهای مهم گفتوگوی دو طرف در این دیدار بود.
گفتنی است که صبح سهشنبه 12تیرماه، هیأت مشترک دولتی و بخش خصوصی به ریاست نورالدین عزیزی، سرپرست صنعت و تجارت طالبان به ازبکستان سفر کردند. همچنین نمایشگاهی از تولیدات داخلی افغانستان در تاشکند برگزار شد.
در این نمایشگاه ۲۵۰ نفر از فعالان عرصه صنعت و تجارت افغانستان با محصولاتی از صنایع دستی، سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی، میوه خشک، نوشابههای غیرالکلی در این نمایشگاه 3 روزه حضور داشتند.
همچنین چندی قبل عبدالسلام حنفی، معاون اداری نخستوزیر طالبان با جمعی از تاجران و سرمایهگذاران کشور ازبکستان در کابل دیدار کرد.
در این دیدار تاجران و سرمایهگذاران ازبکستانی گفتند که مایل هستند با استفاده از فرصت پیش آمده در بخشهای انرژی، نساجی، استخراج نفت و معادن، ایجاد کارخانههای تولیدی و زیرساختها، سرمایهگذاری کنند.
حدود یک ماه قبل وزارت معادن و نفت طالبان گفته بود که سرمایهگذاران ازبکستانی علاقهمند سرمایهگذاری در بخش استخراج معادن زغال سنگ در افغانستان هستند. مقامهای این وزارت افزودهاند که گفتگوها با طرف ازبکستان ادامه دارد و در مراحل اولیه پیشرفتهای نیز در این زمینه به دست آمده است. با این حال، آنان تصریح کرده که هنوز به نقطه توافق نرسیدهاند.
در همین حال، مسئولان اتاق تجارت و سرمایهگذاری طالبان نیز بیان نمودهاند که ظرفیتهایی در زمینه فعالیتهای اقتصادی و توسعه سرمایهگذاری مشترک با ازبکستان و تمامی کشورهای آسیای میانه وجود دارد.
طالبان به دلیل نداشتن زیرساختها نیاز به سرمایهگذاری خارجی دارد و از این رو سعی دارد پای شرکتهای خارجی را به منابع این کشور بکشاند.
پیشتر سرمایه گذاران ازبکستانی تمایل خود به سرمایهگذاری در معادن زغال سنگ افغانستان را اعلام کرده بودند.