به گزارش ایراف، دولت ترکیه اعلام کرد که اداره کل راهآهن این کشور کمکهای بشردوستانه به افغانستان را از مسیر ایران و ترکمنستان انتقال خواهد داد.
این فرمان از سوی رئیسجمهوری ترکیه در مجله رسمی منتشر شده است.
در این فرمان که روز چهارشنبه، ۱۶ خرداد نوشته شده که اداره کل راهآهن ترکیه کمکهای خیریه ارسالی به افغانستان را باید تا آخر سال ۲۰۲۴ میلادی از مسیر خط راهآهن ترکیه-ایران-ترکمنستان به افغانستان انتقال دهد.
ترکیه پیش از این کمکهای بشردوستانه خود را از مسیرهای مختلف هوایی و زمینی به افغانستان انتقال میداد.
ترکیه یکی از کشورهای کمک کننده به افغانستان است که اخیرا مقامهای این کشور از اعزام بیستمین «قطار مهربانی» حامل بیش از ۶۰۰ تن محموله کمکی با ۴۳ واگن به مردم افغانستان خبر دادهاند.
راه آهن ایران یکی از بهترین، ارزانترین و امنترین گزینهها برای ارسال کالا از افغانستان به ترکیه و بالعکس است. در حقیقت ایران میتواند افغانستان را از طریق ترکیه به غرب متصل کند.
چندی قبل اولین قطار ترانزیتی افغانستان از طریق ایران به ترکیه رسید. البته ۴۰ روز این اتفاق به دلیل کارشکنی و اعمال سلیقه رییس شرکت راهآهن ایران با تاخیر انجام شد.
بیش از یک ماه پیش اولین قطار ترانزیتی افغانستان به مقصد ترکیه وارد ایران شد، اما این قطار توسط رییس شرکت راهآهن ایران متوقف گردید. البته این خبر بلافاصله از سوی راه آهن جمهوری اسلامی ایران تکذیب شد؛ اما ویدیویی در شبکههای اجتماعی منتشر شد که نشان میداد، برخلاف ادعای راه آهن ایران مبنی بر عدم ورود قطار تجاری افغانستان به مقصد ترکیه، این قطار در ایستگاه شمتیغ ایران متوقف شده است.
چندی بعد، پس از رد ادعای مدیران راه آهن مبنی بر ویدیو بدون هماهنگی قطار ترانزیتی از افغانستان، راه آهن شرق اقدام به خروج قطار از مرز و حمل یکسره قطار بدون اخذ مجوز از گمرک و حتی بدون پلمپ و چادرکشی کرد. پس از آن راه آهن ایران اعلام کرد محمولههای تجاری افغانستان با هدف رسیدن به ترکیه، از تهران عبور کرده است.
برخی رسانهها گزارش دادند که با وجود عدم اخذ مجوز لازم از سوی کنسرسیوم توسعه ریلی افغانستان، این محمولهها به سمت مرز ایران با ترکیه حرکت کرده است. سپس شرکت راه آهن تصاویری را منتشر کرد که نشان دهنده بارگیری غیراستاندارد این محموله ترانزیتی توسط کنسرسیوم ریلی بود؛ در حالی که کنسرسیوم ریلی در جریان حرکت این قطار نبوده است.
حرکت اولین قطار تجاری افغانستان به مقصد ترکیه از مسیر روزنک ایران بود. این قطار با استفاده از مسیر ریلی هرات – خواف در حال صادرات محصولات تولیدی افغانستان به بازارهای ترکیه و اروپا بود؛ اما به دلایلی نامعلوم متوقف و اعلام شد که ایران برای ادامه حرکت به این قطار لوکوموتیو نداده است.
اما بعد از ۴۰ روز توقف، با وجود کارشکنی های مدیران راه آهن، اولین قطار ترانزیتی افغانستان امروز به وان ترکیه رسید. حال امروز این نگرانی وجود دارد که آیا ممکن است قطار ترکیه نیز با این شرایط روبهرو میشود یا خیر؟