به گزارش ایراف، یک عضو ارشد اتاق مشترک تجارت و صنایع پاکستان و افغانستان گزارش داده است که نخستین کامیونهای ترانزیتی افغانستان با استفاده از اسناد موقت، روز یکشنبه ۱۳ خرداد، از گذرگاه خرلاچی واقع در شهرستان دندپتان ولایت پکتیا وارد پاکستان شده است.
ضیاالحق سرحدی، یک عضو این اتاق گفته که سفارت پاکستان در کابل اسناد موقت را برای رانندگان افغانستانی صادر کرده است.
با این حال، محبالله، سرکنسول طالبان در پیشاور نیز از صدور چنین اسنادی برای رانندگان پاکستانی خبر داده است.
وی افزوده است: ماشینهای ترانزیتی دو کشور اکنون میتوانند به هر شهری در پاکستان و افغانستان بروند.
گفتنی است که این طرح پس از رایزنیها میان مقامهای پاکستانی و طالبان به مرحله اجرایی رسیده است.
براساس اطلاعات مقامهای پاکستانی، دستکم ۶ هزار کامیون ترانزیتی افغانستان و ۹ هزار کامیون پاکستان برای انتقال کالاهای تجاری میان دو کشور ثبت است.
پیش از این در اخبار اعلام شد که پاکستان ثبت ماشینهای ترانزیتی افغانستان را الزامی کرد.
همچنین محمولههای تجاری افغانستان همچنین فقط میتوانند از طریق مسیرهای توافق شده قبلی، وارد خاک پاکستان شوند.
این در حالی است که پیش از این دولت پاکستان بارها گذرگاههای مرزی میان دو کشور از جمله، اسپینبولدک در قندهار، خرلاچی در پکتیا و تورخم در ننگرهار را به دلیل درگیریهای مرزی و رانندگانی که پاسپورت و ویزا نداشتند، بسته بود.
پاکستان در سال ۲۰۰۱ در چارچوب اصلاحات قوانین گمرکی شرایطی سختی را بر ورود کالاهای تجاری افغانستان به این کشور وضع کرد که پس از آن محمولههای تجاری افغانستان تنها میتوانستند از مسیرهای مشخص شده در توافقنامه «ایتیتی»، وارد خاک این کشور شوند.
در واقع پس از تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، پاکستان همواره اقدام به بستن گذرگاههای مرزی مشترک کرده است. بسته شدن این مرزها تبعات فراوانی برای تاجران افغانستانی داشته است.
بر همین اساس آنها به دنبال راههای جایگزین هستند.
ایران از جمله همسایگان افغانستان است که به آبهای آزاد وصل است. همچنین میتواند افغانستان را به آسیای مرکزی وصل کند. کریدورهای ایران میتواند جایگزین راههای پاکستان برای تجار افغانستان باشد.