به گزارش ایراف، به نقل از اسپوتنیک افغانستان، وزارت خارجه و دادگستری روسیه به پوتین گزارش دادهاند که طالبان را میتوان از لیست سازمانهای ممنوعه حذف کرد.
این طرح درحالی مطرح میشود که پیش از این نیز روسیه درمورد خروج نام طالبان از فهرست گروههای تروریستی این کشور نیز صحبت کرده بود.
در سال 1999 شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه 1267 را تصویب کرد که در آن طالبان مسئول تامین پناهگاه و آموزش برای تروریستهای بینالمللی شناخته شد. چندماه بعد، پوتین دستور اجرای قطعنامه سازمان ملل و اعمال تحریم ها علیه طالبان را امضا کرد.
سپس در سال 2003 دادگاه عالی روسیه جنبش طالبان را به عنوان یک سازمان تروریستی به رسمیت شناخت و مطرح کرد که این گروه با نیروهای مسلح غیرقانونی در چچن ارتباط دارد و سعی دارد قدرت را در ازبکستان، تاجیکستان و قرقیزستان به دست گیرد.
اما بازگشت طالبان به قدرت و نزدیکی روسیه به افغانستانِ تحت حاکمیت طالبان منجر به آن شده است که بحث بر روی بررسی حذف طالبان از فهرست سازمانهای تروریستی در دستور کار این کشور قرار بگیرد. به طوری که در آوریل سال جاری مقامات روس اعلام کردند که مسکو درحال بررسی حذف طالبان از فهرست سازمانهای تروریستی خود است.
دیمتیری پسکوف، دستیار نزدیک رئیس جمهور روسیه و سخنگوی کاخ کرملین میگوید: روسیه درحال کار بر روی حذف طالبان افغانستان از فهرست سازمان های تروریستی ممنوع است. یک روز پیش از این اظهارنظر، وزارت امور خارجه روسیه نیز اعلام کرد که درحال بررسی برای خروج طالبان به عنوان یک جنبش تروریستی است.
از زمان تسلط طالبان بر افغانستان تاکنون هیچ کشوری این گروه را به عنوان حاکمان جدید افغانستان به رسمیت نشناختهاند. در این میان تعاملات با طالبان در سطح منطقهای و بینالمللی جریان دارد.
در این بین روسیه روابط فزایندهای را با حکومت سرپرست آغاز کرده است که یکی از اهداف آن را میتوان تلاش این کشور به عنوان تامین کننده امنیت منطقهای به ویژه پس از خروج آمریکا از افغانستان عنوان کرد.
از طرف دیگر، برای مسکو آسیای مرکزی در همسایگی با افغانستان یکی از مناطق حیاتی این کشور محسوب می شود که امنیت آن برای مسکو قابل توجه است. در همین راستا باید گفت که طرح سیاست خارجی روسیه در سال 2023 ادغام افغانستان در فضای اوراسیا برای همکاری است. در نتیجه این کشور در تلاش است تا ضمن گسترش ارتباطات خود و اعتمادسازی بین دو کشور به اهداف منطقه ای خود نائل شود. اما این اقدام برای طالبان نیز برد بزرگی خواهد بود.
در صورت تصویب این قانون از سوی روسیه این کشور نخستین کشوری خواهد بود که به حکومت جدید افغانستان مشروعیت میبخشد.
گفتنی است این مشروعیت از سوی کشوری صورت میگیرد که خود از اعضای اصلی شورای امنیت سازمان ملل متحد است. در نتیجه این یک پیروزی برای طالبان خواهد بود.
چراکه از یک سو نشان میدهد که طالبان در لابیهای بین المللی خود موفق عمل کرده در نتیجه وجهه بین المللی این گروه ارتقا خواهد یافت و از سوی دیگر، میتواند انگیزه ای باشد برای کشورهای دیگر.
در این رابطه مطالعه مسکو: در حال بررسی حذف طالبان از فهرست گروه های تروریستی هستیم پیشنهاد می شود.