سیل مرگبار افغانستان؛ از کمک‌های ناکافی تا سیاست تعارفی

سیل مرگبار افغانستان؛ از کمک‌های ناکافی تا سیاست تعارفی-بیش از ۶ هزار خانواده در سیلاب‌های بغلان آواره شدند- ایراف

بارندگی‌های شدید و سیلاب‌های مرگبار طی چند هفته اخیر بسیاری از ولایت‌های افغانستان را درنوردیده است. در تازه‌ترین مورد، جاری‌شدن سیل مدهش در چند ولایت به ویژه بغلان و تخار در شمال و غور و هرات در غرب این کشور، بیش از ۳۰۰ قربانی گرفت، هزاران نفر را بی‌خانمان ساخت و زمین‌های کشاورزی، راه‌های ارتباطی، شبکه برق و زیرساخت‌های اقتصادی را ویران کرد.

در این میان، دولتمردان طالبان با وجود تلاش زیاد برای رسیدگی به سیل‌زدگان از طریق سفر به مناطق سیل‌زده و بسیج دستگاه‌های مرتبط و حتی استفاده از نظامیان و نیروهای امنیتی برای امداد و نجات، هنوز نتوانسته‌اند تصویری روشن از ابعاد فاجعه ارائه کنند. به همین دلیل، گستره ویرانی‌ها، آمار قربانی‌ها و میزان نیازمندی‌های حیاتی، به طور کامل مشخص نیست.

با این وجود، سازمان‌های بین‌المللی می‌گویند که سیل در بغلان طی ۵۰ سال اخیر، سابقه نداشته است و این امر، نشان می‌دهد که عمق و ابعاد فاجعه بسیار بزرگ است و در قیاس با آن، اقداماتی که صورت گرفته، اندک و در نتیجه بی‌تاثیر بوده است.

تصاویر هولناک و غم‌انگیز منتشرشده هم نشان می‌دهد که در برخی نقاط ولایت بغلان، شماری از روستاها به طور کامل از میان رفته و هیچ اثر و خبری از سرنوشت ساکنان آن نیست.

در موارد دیگر، نابودی زیرساخت‌های جاده‌ای امکان دسترسی به مناطق سیل‌زده را با دشواری‌ مضاعف رو به رو کرده و به همین دلیل، نه تنها امکان کمک‌رسانی سریع و ساده به آسیب‌دیدگان میسر نیست؛ بلکه حتی گزارشی از مناطق آسیب‌دیده هم وجود ندارد و کسی نمی‌داند که چه تعداد افراد و اموال مردم در این فاجعه مهیب و مرگبار، تحت تاثیر قرار گرفته و چگونه باید به کمک‌ نیازمندان، نجات گرفتارشدگان و جلوگیری از پیامدهای پس از فاجعه مانند تامین غذا، آب آشامیدنی و پیشگیری از شیوع بیماری پرداخت.

پیشنهاد:   سازمان ملل: کمبود بودجه در افغانستان عملیات های بشر دوستانه را در معرض خطر قرار داده است

اکنون که دو روز از وقوع سیل می‌گذرد حتی یک آمار معتبر ابتدایی درباره شمار قربانیان هم در دست نیست. سازما‌ن‌های داخلی و بین‌المللی می‌گویند که تنها در بغلان بیش از ۳۰۰ نفر جان باخته و بیش از هزار نفر زخمی شده‌اند. این آمار با توجه به عظمت و گستره فاجعه می‌تواند به سرعت تغییر کند.

افزون بر این، در دیگر ولایت‌های شمالی و غربی افغانستان نیز سیلاب‌های مدهش از مردم قربانی گرفته است. از جمله در تخار، تاکنون مرگ دست‌کم ۲۰ نفر تایید شده و در برخی مناطق دیگر نیز تلفات انسانی، از بین رفتن دام‌ها و نابودی زمین‌های کشاورزی و قطع راه‌های ارتباطی گزارش شده است.

با این‌همه، اقدامات و تمهیدات صورت گرفته از سوی دولت طالبان، در مقایسه با ابعاد و مقیاس فاجعه، کافی نبوده است.

در چنین شرایطی علیرغم اعلام آمادگی بسیاری از کشورها و سازمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله جمهوری اسلامی ایران برای استقرار تیم‌های امداد و نجات و ارسال بسته‌های کمکی به سیل‌زدگان، مقام‌های دولت طالبان، همچنان بر استفاده از ظرفیت‌های داخلی برای مواجهه با بحران تاکید می‌کنند، از مردم و تاجران ملی کمک می‌خواهند؛ اما بنا به هر دلیلی نمی‌خواهند نسبت به پذیرش کمک کشورها و سازمان‌های خارجی تمایل نشان دهند.

این رویکرد که تصور می‌شود برآمده از نوعی سیاست تعارفی – حیثیتی دولتمردان افغان به امر سیاست و حکومت‌داری باشد، تنها به تعمیق و تشدید بحران و تاخیر در کمک‌رسانی فوری به کسانی منجر می‌شود که همچنان امیدوار اند از این فاجعه مرگبار، جان سالم بدر ببرند و برای این منظور، چشم به راه کمک‌ کشورهای دور و نزدیک هستند.

پیشنهاد:   کاظمی قمی: دفاع از کیان مردم افغانستان مبنای دیپلماسی ایران است

این در حالی است که حتی در توسعه‌یافته‌ترین کشورها نیز ظرفیت‌های داخلی برای مواجهه فوری و کافی با فجایع طبیعی، بسنده نیست و از آن‌سو، کمک به آسیب‌‌دیدگان، بی‌توجه به ملیت و تابعیت آنان، یک مسئولیت انسانی و رسالتی جهانی است.

نکته قابل تامل این است که در پی وقوع زلزله مرگبار هرات نیز رویکردی مشابه، سبب شد تا ساعات تعیین‌‌کننده و طلایی برای نجات جان بازماندگان و کمک به آسیب‌دیدگان، صرف رایزنی‌های بیهوده، هماهنگی‌های غیرضروری، دیوان‌سالاری دست‌وپا گیر و سازوکارهای بوروکراتیک شود و در نتیجه آن، شمار قربانیان بیشتر شود و درد و رنج نیازمندان، تشدید گردد.

در نتیجه همان رویکرد بود که اکنون که ماه‌ها از آن رویداد می‌گذرد زخم عمیق ناشی از زلزله هرات، هنوز به طور کامل، التیام و بهبود نیافته و مساله معیشت، سرپناه و سرنوشت آینده هزاران خانواده‌ بی‌خانمان، همچنان لاینحل باقی مانده است.

انتظار می‌رود که آن تجربه ناپخته و با پیامدهای زیانبار در زمینه امدادرسانی به سیل‌زدگان شمال افغانستان، تکرار نشود و تمهیدات اداری و موانع بوروکراتیک در مسیر امدادرسانی هرچه سریع‌تر از میان برداشته شود و دولت سرپرست افغانستان با مشارکت کشورها و سازمان‌های کمک‌کننده به منظور مدیریت کمک‌ها و ارسال سریع و عادلانه آن به نیازمندان سیل‌زده، یک ستاد بحران تشکیل دهد و فرایند ارسال، انتقال و توزیع کمک‌ها و استفاده حداکثری از تیم‌های امداد و نجات را تسهیل کند.

پیشنهاد می شود:‏کمک سازمان جهانی بهداشت به سیل‌زدگان بغلان؛ آمادگی هلال احمر ایران برای امدادرسانی

لینک کوتاه: https://iraf.ir/?p=19388
اخبار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب
پر بازدیدترین ها