به گزارش ایراف، وزارت خارجه طالبان گفته است که جیپی سینگ، نماینده ویژه هند در دیدار با امیرخان متقی، سرپرست این وزارت اعلام کرده است که کشورش تسهیلات بیشتری در زمینه صدور ویزا برای شهروندان افغانستان فراهم خواهد کرد.
حافظ ضیاءاحمد، معاون سخنگوی وزارت خارجه طالبان با انتشار بیانیهای از دیدار امیرخان متقی با نماینده ویژه هند خبر داده است.
او افزوده است که دو طرف در این دیدار در مورد روابط سیاسی و اقتصادی میان افغانستان و هند و سفر مردم دو کشور گفتوگو کردهاند.
امیرخان متقی گفته است که انتظار میرود روابط دو طرف در بسیاری از زمینهها بهبود یابد و برای توسعه روابط تجاری، باید صدور ویزا برای شهروندان افغانستان، بهویژه تاجران تسهیل شود.
این گفتوگو ها از این جهت حائز اهمیت است که هند مدتی است صدور ویزا برای تجار افغانستانی را محدود کرده است و این مسئله بر روی تراز تجاری دو کشور تاثیر مثبت گذاشته است.
به گفته موسسات بین المللی شرایط تجارت بین دوکشور بعد از بازگشت طالبان بهبود پیدا کرده است تا حدی که بانک جهانی اعلام کرده است صادرات مواد غذایی افغانستان به هند در سال ۲۰۲۳ به طور چشمگیری افزایش یافته است.
این بانک در گزارشی اعلام کرده است از زمان بازگشت طالبان به افغانستان روابط تجاری و سیاسی بین افغانستان و پاکستان کم رنگ شده و در عوض طالبان خواستار تداوم و افزایش همکاری ها با هندوستان است.
در گزارش سالانه این بانک آمده است که صادرات افغانستان به هند از ژانویه ۲۰۲۳ تا ژانویه ۲۰۲۴، بیست و دو درصد افزایش را نشان میدهد در حالی که در این مدت صادرات افغانستان به پاکستان ۱۸ درصد بود.
فعالان اقتصادی افغانستان معتقدند که کاهش صادرات به پاکستان در سالهای اخیر شدت یافته است و در عضو صادرات به هند بیشتر به چشم می آید والا عملا صادرات محصولات غذایی به هند افزایش پیدا نکرده است.
عمده دلیل کاهش صادرات کالا به پاکستان را باید در بستن گذرگاههای مرزی بین این دوکشور جستجو کرد.
به همین دلیل تجار افغانستانی سعی کردهاند به جای آنکه محصولات خود را به پاکستان منتقل کنند برای جلوگیری از فساد کالا آن را عازم هند کنند.
نصرالله استانکزی در این رابطه اعلام کرده بود کاهش صادرات افغانستان با پاکستان و افزایش آن با هند بیشتر بُعد سیاسی دارد.
از نظر سیاسی حداقل در دو سال گذشته تنش بین اسلام آباد و کابل، باعث شده که بخش اقتصاد و تجارت را هم زیر فشار قرار دهد. از طرف دیگر هند به عنوان رقیب جدی پاکستان، هر حکومت که در کابل باشد و با اسلام آباد روابطش متشنج باشد، فرصت میدهد که از نظر اقتصادی پاکستان را تحت فشار قرار بدهد.
به گفته استانکزی باز شدن بندر چابهار در ایران هم در این میان نقش زیاد داشته است: با باز شدن بندر چابهار هندیها علاقه دارند که در دو بُعد بازی کنند، یکی که همان تجارت مستقیمشان با افغانستان است و از نظر سیاسی و اقتصادی، بازار پاکستان را که با افغانستان است تحت شعاع قرار دهند و بعد دیگر این است که با ورود به بندر چابهار بتوانند فعالیت های تجاری خود را گسترش دهند.
براساس گزارش بانک جهانی، مواد غذایی مختلفی، از جمله آرد، برنج، چای، ماشین آلات و تجهیزات مانند وسایل نقلیه و ماشین آلات کشاورزی و مواد شیمیایی از جمله کالاهایی اند که افغانستان بیشتر به آن نیاز دارد و به آن کشور وارد میشود.
هند از معدود کشورهای قدرتمند و تاثیرگذار منطقه است که نمایندگیاش را در کابل به صورت محدود باز کرده است و با طالبان روابط دارد. هند سفارت افغانستان در دهلی را نیز به نماینده طالبان واگذار کرده است.
هرچند مقامهای پاکستانی به صراحت درباره نزدیکی طالبان با هند ابراز نظر نکردهاند، اما تقویت روابط طالبان و دهلی میتواند دست هند را در حمایت از گروههای مخالف دولت پاکستان بازتر کند.